Tam 25 sene önce 17 Ağustos 1999 tarihinde, Gölcük merkezli meydana gelen ve Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce ve Yalova’da yıkıma neden olan depremde, resmi olarak Yalova’da 2 bin 500’ün üzerinde kişi yaşamını yitirdi. Jeoloji Mühendisi Osman Kendir, depremin yıldönümünde yaptığı açıklamada, "Deprem hazırlığı ve yapı güvenliği konusunda daha fazla adım atmalıyız" dedi ve Yalova Hayat’a özel açıklamalarda bulundu.
‘’Değişen bir şey yok’’Jeoloji Mühendisi Osman Kendir sözlerinde ilk olarak depremin üzerinden çeyrek asır geçtiğini belirtti ancak hiçbir şeyin değişmediğini ifade etti. Bugün bir deprem olsa aynı acıların yaşanabileceğini ekleyen Kendir, bir değerlendirme yapıldığı zaman Yalova için durumun tehlikeli olduğunu ifade etti. Sözlerine devam eden Kendir, ‘’Günümüzde de değerlendirdiğimizde, biliyorsunuz 99 Depremi’nin merkezi Gölcük Yuvacık’tı, günümüzde de Marmara Denizi içerisinde bir deprem bekleniyor. Merkez üssü o gün 55 kilometreydi, şimdi ise belki hemen 5 kilometre önümüzde gerçekleşecek. Hal böyle olduğunda da çok daha fazla etkileneceğiz, bu açık ve net’’ diye belirtti.
Kendir, depremlerin olağan şeyler olduğunu söylerken beraberinde bizlerin doğa ile uyumlu yaşamayı beceremediğimizi ifade etti ve bu durumu ‘’Kışın ortasında atletle dolaşıyoruz’’ diye betimledi. ‘’Yöneticilerin hali ortada ancak işin endişe verici tarafı vatandaşlar da artık eski duyarlılığını kaybetmiş’’ diyen Kendir, 6 Şubat Depremi’nin ardından, halkın duyarsız olmasına anlam veremediğini ifade etti.
17 Ağustos tarihinin anma günü ile birlikte aynı zamanda da bir farkındalık günü olduğunu ve bu yüzden de deprem öncesinde farkındalıkların çoğaltılması gerektiğini ifade eden Kendir sözlerinde, ‘’Deprem öncesinde hazırlıklı olmalıyız. Deprem gerçekleştiğinde en az hasarla atlatacak duruma gelmeliyiz, deprem sonrasında da ona müdahale edebilecek konumda olmalıyız. Acilen deprem master planı yapılmalı, bu durumu şöyle örnekleyebiliriz, ‘Vücuda önce bir check-up yapmalıyız, rahatsızlıklarımız nerede öğrenmeliyiz ona göre de tedavi uygulamalıyız.’ Ayağı yere basmayan eylemleri geride bırakıp, bir an önce çözüme ulaşacak adımlar atmalıyız. Depremin üzerinden 25 sene geçti, belki bir 25 senemiz daha var o zaman çevre düzeni ve imar planlarıyla şehri daha risksiz alanlara taşımanın yollarına bakmalıyız, şehrimizi ovalardan dağlara taşımalıyız’’ diye belirtti.
Yerel yöneticilerin deprem konusunda birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade eden Kendir, ‘’Geçtiğimiz dönemde AK Partili belediyeler deprem konusunda bir birliktelik sağlayamadı ve tren kaçtı. Şimdi muhalefetin elinde birlikte hareket etme şansları var ancak bir araya gelip bunu konuştuklarını düşünmüyorum. İnşallah konuşurlar bizler de elimizden gelen her türlü desteği sağlarız ve görevli gibi çalışırız, hiçbir beklentimiz de yok, yeter ki deprem konusunda bir şeyler yapılsın. Açıkçası tüm ilçelerimizde kentsel dönüşümü önceleyen bir çevre düzeni ve plan değişikliği çok güzel olur’’ dedi.
Ülkemizin fay hatları üzerinde konumlandığını belirten Jeoloji Mühendisi Osman Kendir, bu durumun yer altı kaynakları, göller, körfezler ve sıcak sular gibi nimetleri olduğu gibi, deprem diye bir gerçeği olduğunu da hatırlattı. ‘’Fayların nimetlerinden faydalanırken, bir yandan da afet durumlarından en az etkilenecek duruma gelmemiz gerekiyor. Yaşadığımız yerin bilincinde olmamız çok önemli ve 17 Ağustos’lar, 6 Şubat’lar yaşamamak için de ona göre hareket etmeliyiz’’ diyen Kendir, ‘’Bir 25 yıl geçti, bir 25 yıl daha beklemeyelim bugünden hareket edelim, Yalova’yı bu cendereden çıkartalım. Nüfusa göre baktığımız zaman bu bölgede gerçekleşecek bir deprem en çok İstanbul’u etkileyecek. Dolayısıyla bize belki aylarca yardım gelmeyecek, kendi kendimize yeter hale gelmeliyiz’’ diye belirtti.
Sözlerini tamamlarken deprem farkındalığının büyük önem taşıdığını ifade eden Kendir, depremlerde hayatını kaybeden vatandaşları saygıyla andığını ifade etti ve şu ifadelere yer verdi, ‘’Herkesin sevdiği kişilerin gözlerinin içine bakıp, bir deprem sonrasında onları bir daha göremeyeceklerini düşünmesini istiyorum. Konuya bu hassasiyetle yaklaşılmasını talep ediyorum. Yöneticilerimizi de bir an önce planlama yapmaya, halkı da onlara farkındalık kazanarak destek vermeye davet ediyorum, bizler de sorumluluk almaya hazırız. Yalovamıza aynı acıların tekrardan yaşanmamasını diliyorum, saygıyla selamlarımı iletiyorum.’’
Murat Can Aytemur / Özel Haber