Bal, gerek içerisinde barındırdığı yararlı besin kaynakları gerekse de güzel tadı ile kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyecekleri arasındadır. Kimi vatandaş balı sadece kahvaltılık olarak görürken kimisi de şifa niyetine tüketmektedir. Şehrimiz Yalova ocak ayının üçüncü haftası itibari ile Yalova Kestane Balını coğrafi işaretli ürünleri arasına eklemiştir. Peki nedir bu kestane balı? Normal bal diye nitelendirilen çiçek balından ne gibi farklılıklar taşımaktadır? Gelin hep beraber işin uzmanı Yalova Arıcılar Birliği üyesi ve aynı zamanda ziraat mühendisi olan Mürşit Korkut’tan öğrenelim.
Ziraat mühendisi Mürşit Korkut’a ilk olarak ‘normal bal ve kestane balı arasındaki farklar nelerdir?’ sorusunu yönelttik ve aldığımız cevaplar bizleri şaşırttı. Vatandaşın koyu gördüğü her balı kestane balı zannetmesi hakkında yorumda bulunan Korkut, balın renginin bitkisel salgılardan dolayı koyu olduğunu belirtti bu kapsamda da kestane balının salgısal bal türü arasında yer aldığını söyledi. Devamında iki farklı bal türü olan çiçek balı ve kestane balı arasındaki farkları açıklayan Korkut sözlerinde, ‘’Çiçek balları gene çok bitkiden elde edilir ve yemesi daha tatlı bir baldır aynı zamanda da aromatik içeriği çok daha fazladır. Kestane balı ise çam balı gibi salgı balları statüsünde yer alır ve çiçek balı tüketicilerine göre tadı ağır gelebilmektedir. Kestane balı ilaçlık bal statüsünde değerlendirildiği için daha ön plana çıkar. Bu balda antioksidan özellik dediğimiz vücudun direncini arttırıcı materyaller zengindir, aynı zamanda da elde edildiği bölgeye bağlı olarak siyah veya daha açık sarı renklerde olabilmektedir. Bir balın kestane balı veya çiçek balı olduğunun anlaşılması için analizler büyük önem taşır. Kestane balının kristalleşmesi çok geç olur hatta çoğu zaman olmaz çünkü içerisinde çiçek balı oranı düşüktür, çiçek balları ise zaman içerisinde kristalize olabilir. Bir balın kristalize olması o balın illa ki sahte bal olduğu anlamına gelmez, kristalize olma durumu çiçek ballarının doğal bir özelliğidir’’ ifadelerine yer verdi.
Kaliteli bir balın nasıl olduğunu sorduğumuz zaman, Ziraat Mühendisi Mürşit Korkut’tan aldığımız cevap bizleri şaşırttı. Korkut yapmış olduğu açıklamada konuyla ilgili olarak balın kalitesini etkileyen pek çok farklı kriter olduğunu belirtti ve balın koyulduğu yer, rengi ve nem oranı gibi etkenlerin balın kalitesini belirleyen etkenler arasında olduğunu söyledi ve sonrasında, ‘’Kaliteli bal nedir derseniz, gerçekliğini ve sahteliğini analizler ile karşılaştırabiliriz ancak kişinin damak tadına en uygun olan bal o kişi için en kaliteli baldır diyebilirim’’ diye ekledi.
Korkut sözlerine devam ederken Yalova’nın arıcılık ile ilgili bulunduğu nokta hakkında da açıklamalarda bulundu ve sözlerinde, ‘’Yalovamız arıcılık açısından çok değerli bir konuma sahip, birçok iklimi ve bitki örtüsünü bünyesinde barındırabiliyor. Armutlu tarafına gittiğimiz zaman Akdeniz İklimi, rakım yükselttiğiniz zaman Karadeniz İklimini ve deniz seviyesine indiğimiz zaman da Ege İklimini görebilmekteyiz. Bu sayede Türkiye’nin en küçük ili olan Yalova içerisinde elde ettiğiniz ürünlerde, farklılıklar ve çok değerli ürünler elde edebiliyorsunuz. Tarım İl Müdürlüğümüz ve Arı Yetiştiricileri Birliğimizin çalışmaları ile Yalova Kestane Balında coğrafi işaret alındı. Bu durum bizim burada elde ettiğimiz balın kriterlerini, belirli bir çerçeve içerisine yerleştirerek bir standart oluşturmamıza olanak sağlıyor. Yalova Kestane Balının diğer ballardan farkını sağlayan etken ise; ıhlamur, karaçalı, kekik ve kestane balının yoğunluğu ile elde ettiğimiz bir balımız var. Bu sebepten ötürü hem damak zevki olarak hem de tat olarak farklılık gösterebiliyoruz bu kapsamda da daha rahat yenilebilir bir bala sahip oluyoruz. Yenilebilir ve destekleyici tıp açısından da birçok şifa özellikleri olan bir değere sahip oluyoruz’’ diye belirtti.
Murat Can Aytemur