Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Yalova'ya genelge ! 2024-2025 Eğitim Yılında "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" Uygulanacak

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2024-2025 eğitim ve öğretim yılına kısa bir süre kala Yalova Valiliği'ne gönderilen genelge ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde yapılacak çalışmaların ve uygulamaların titizlikle hayata geçirilmesi istendi.

Haber Giriş Tarihi: 18.08.2024 14:23
Haber Güncellenme Tarihi: 18.08.2024 14:23

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli bu yıl Yalova’nın da aralarında olduğu 81 ilde uygulanmaya başlanacak. Bu çerçevede modelin uygulanmasında bir aksaklık yaşanmasının önüne geçmek isteyen Milli Eğitim Bakanlığı Yalova Valiliği ile birlikte 81 ilin valiliğine bir genel ge gönderdi.  Genelgeye göre, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, 2024-2025 eğitim öğretim yılında okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıf düzeylerinde uygulanacak. Bu kapsamda, öğretim programları, eğitici eğitimleri, öğretmen eğitimleri, ders kitapları, öğretim materyalleri, ölçme, izleme ve değerlendirme süreçlerine ilişkin detaylar ayrıca yayımlanacak olan ek genelgede yer alacak. Türkiye’nin kalkınmasına ve refahına katkı sunması amacıyla hazırlanan bu model, 10 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yürürlüğe giren Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi'ni de içeriyor.

Öğrenci Kayıtlarında Ücret Alınmayacak

Genelgede, bu yıl mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesinde açılacak ortaokulların, okulun fiziki şartları ve bölgenin ihtiyacı doğrultusunda planlanacağı belirtildi. Öğrenci kayıtları esnasında hiçbir şekilde kayıt parası veya başka ad altında zorunlu ücret alınmayacak. Bu tür uygulamalara dair şikayetlerin valilikler tarafından hızlıca değerlendirilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması sağlanacak.

Öğretmen Atamalarında Hassasiyet

İl Milli Eğitim Müdürlüklerince, öğretmenlerin görev yaptığı ilçelerde, başka bir ilçeye zorunlu mazereti olmaksızın görevlendirme yapılmayacağı vurgulandı. Sözleşmeli öğretmenlere ise sadece öğretmenlik görevi veya eğitim kurumu yöneticiliği görevi verilecek. İlçede norm kadro fazlası öğretmen bulunuyorsa, ders ücreti karşılığında öğretmen görevlendirilmemesi konusunda özen gösterilecek.

Okullarda Maddi Külfet Oluşturacak Uygulamalar Yasaklanacak

Genelgede, Bakanlıkça ücretsiz dağıtımı yapılan kaynaklar dışındaki materyallerin okullarda reklamının ve tanıtımının yapılmaması, öğrencilere aldırılmaması ve velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, seçmeli derslerin öğrencilerin ilgi, yetenek ve isteklerine göre tercih edilmesi ve e-Okul sistemine işlenmesi için gerekli önlemler alınacak.

Dijital Veli Bültenleri İle Bilgilendirme

Yeni dönemde, okulda yürütülen çalışmalar ve Bakanlığın faaliyetleri hakkında veliler, dijital veli bültenleri ile sürekli ve düzenli olarak bilgilendirilecek. Eğitim öğretim kurumlarında "sınıf annesi" gibi uygulamalara ise izin verilmeyecek.

İlkokul 1. sınıf öğrencilerinin okuma ve yazmayı öğrenmelerine yönelik etkinlikler, okuldaki tüm 1. sınıf öğrencileri için ortak olarak mayıs ayının ikinci haftasından sonra planlanacak.

Bu genelge, Yalova’daki eğitim kurumlarının yeni döneme güçlü bir başlangıç yapması için yol haritası niteliği taşıyor.