Meteoroloji ve AFAD birçok kenti art arda uyardı! Kuvvetli yağış ve fırtına geliyor!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AFAD geçtiğimiz hafta sonu yaşanan hava felaketlerinden sonra bu hafta sonu için de vatandaşlara peş peşe uyarılarda bulundu. Yapılan uyarıda birçok şehir için kuvvetli yağış ile fırtına uyarısında bulunuldu. Vatandaşlar dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2023 02:02
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2023 02:02

Geçtiğimiz hafta sonu yurt genelinde yaşanan olumsuz hava koşullarının neden olduğu felaketler sonucu 15 vatandaş hayatını kaybetti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AFAD bu hafta sonu içinde şiddetli sağanak yağış ve fırtına uyarısı yaptı.

Buna göre, Trakya’nın batısı ile Marmara’nın güney ve doğusunun dışında kalan yerleri, Ege ve Batı Akdeniz ile Doğu Akdeniz’in batısının dışında kalan yerleri, İç Anadolu’nun doğusu dışında kalan yerleri ve Doğu Anadolu’nun batı ve kuzeyi ile Güneydoğu Anadolu’nun kuzeybatısının ve Batı ve Orta Karadeniz bölümlerinin yağmur ve şiddetli sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Ayrıca yağışların Ege’nin batı ve güney kesimlerinde, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun kuzeyi ve Adana çevrelerinde kuvvetli olması beklenirken Ege’nin güneybatısı ve Batı Akdeniz çevrelerinde de çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olacağı tahmin ediliyor.

Kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, peş peşe iki kez kuvvetli yağış ve fırtına uyarısında bulundu. Meteoroloji’nin uyarıları şu şekildeydi:

- “KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI 1: Yapılan son değerlendirmelere göre; batı bölgelerde beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, bu gece saatlerinden itibaren Muğla çevrelerinden başlamak üzere zamanla Marmara'nın batısı ve Kıyı Ege genelinde kuvvetli (30-60 kg/m2), Muğla kıyıları ile Edremit Körfezi'nde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (60-100 kg/m2) olması beklendiğinden sel, su askını, yıldırım, yerel dolu yağışı, hortum oluşma riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

- KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI 2: Yapılan son değerlendirmelere göre; bu gece saatlerinden itibaren Antalya'nın batısından başlamak üzere, zamanla il geneli ile Konya'nın güneybatı ilçelerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların kuvvetli (25-60 kg/m2), Antalya'nın batısının kıyı kesimleri ile doğusunda çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (60-120 kg/m2) olması bekleniyor. Yağışların, zamanla 1800 m üzeri rakımlı kesimlerde kuvvetli karla karışık yağmur ve yer yer yoğun kar şeklinde olması tahmin ediliyor. Muhtemel sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı, hortum oluşma riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

- KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Yapılan son değerlendirmelere göre: Rüzgarın Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde kuvvetli ve yer yer fırtına (40-70 km/saat), Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli fırtına (10-100 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Genel olarak güney yönlerden, Pazar günü sabah saatlerinden itibaren Marmara'nın kuzeyi ile zamanla yurdun kuzey kesimlerinde batı ve kuzeybatıdan esmesi beklenen kuvvetli rüzgar ve fırtınanın akşam saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi bekleniyor. Muhtemel çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.”

Marmara Bölgesi hava durumu

Meteoroloji tarafından yayınlanan hava tahmin raporuna göre Marmara Bölgesi’nde, parçalı ve çok bulutlu, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Yalova ve Kocaeli ile İstanbul’un Boğaz çevreleri ile Sakarya’nın doğu kesimlerinin yerel şiddetli sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın, güney yönlerden kuvvetli(40-70 km/saat) esmesi bekleniyor. Fırtınaya karşı dikkatli olunması gerekiyor.

Hilal Baldemir