Meteoroloji uyarıyor: Sağanak sele dönüşebilir!

Hafta başından bu yana yurt genelinde etkili olan sağanak yağış dün gece itibariyle yurdun birçok bölgesinde su baskınlarına neden olurken sokaklar adeta sele teslim oldu. Hafta boyu devam edecek sağanak yağış için uyarıda bulunan Meteoroloji bazı bölgelerde toz taşınımı ile birlikte yağışların çamura dönüşebileceğini aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2024 11:15
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2024 11:15

Türkiye sağanak yağışa teslim oldu. Nisan ayının neredeyse yağışsız geçmesiyle birlikte son günlerde yurdu etkisi altına alan yağışlar hayatı felç etti. Başta Ankara olmak üzere birçok ilde sağanak yağış su baskınlarına neden olurken evler ve iş yerleri su altında kaldı.

Meteoroloji, son hava durumu tahminlerini paylaşırken bugün 28 il için sarı kodlu uyarı verdi. Prof. Dr. Orhan Şen ise yağışlar ve toz taşınımı ile ilgili değerlendirmelerini aktarırken "Maskesiz dolaşılmamalı" ve "Su baskınlarına dikkat" şeklinde uyarılarda bulundu. İşte güncel hava durumu tahminleri...

"YAĞMUR ÇAMUR ŞEKLİNDE YAĞAR"

Prof. Dr. Orhan Şen, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada "Bugün toz taşınımı Mersin, Adana, Gaziantep, Osmaniye, Hatay, Kilis’te kötü ve sağlıksız seviyede. Güneydoğunun diğer şehirlerinde hassas ve sağlıksız seviyede. Doğu Akdeniz'de 400 mimkrogram/metrekup sınırını geçmiş durumda. Yağmur çamur şeklinde yağar. Maskesiz dolaşılmamalı." ifadelerini kullandı.

"SU BASKINLARINA DİKKAT"

Şen, bir sonraki paylaşımında ise "Bugün yağışların; Doğu Akdeniz, Orta Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz'in iç kesimleri ile Gaziantep, Kilis ve Adıyaman çevrelerinde yer yer kuvvetli bekleniyor. Su baskınlarına dikkat." dedi.

METEOROLOJİ UYARDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son hava durumu değerlendirmelerine göre: Ülkemiz genelinin parçalı, yer yer çok bulutlu, Marmara'nın kuzey ve doğusu, Batı Akdeniz’in iç kesimleri, Doğu Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile Çanakkale'nin doğusu, Kütahya, Afyonkarahisar ve Denizli'nin doğu çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Yağışların; Doğu Akdeniz, Orta Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz'in iç kesimleri ile Gaziantep, Kilis ve Adıyaman çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor. Doğu Akdeniz'in doğusu ile Güneydoğu Anadolu’da toz taşınımı beklenmektedir.

28 İL İÇİN SARI KOD

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü 28 il için sarı kodlu uyarı yaptı. Bu iller; Adana, Adıyaman, Ankara, Bolu, Çankırı, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Konya, Kahramanmaraş, Nevşehir, Niğde, Sivas, Şanlıurfa, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce.

Yurdun bazı illerinde beklenen hava durumu ise şu şekilde:

MARMARA Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin kuzey ve doğusu ile Çanakkale'nin doğu kesimlerinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

EDİRNE °C, 20°C Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

İSTANBUL °C, 17°C Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

KIRKLARELİ °C, 17°C Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

KOCAELİ °C, 18°C Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

YALOVA °C, 15°C Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı

Hilal Baldemir