Meteoroloji uyardı fırtına ve sağanak yağış geliyor!

Hafta sonuna kadar havaların yurt genelinde yağışlı ve sıcaklıkların 6-8 derece birden düşeceğini aktaran Meteoroloji Genel Müdürlüğü 14 il için sarı ve turuncu kod uyarısında bulundu. İstanbul, Bursa ve Yalova başta olmak üzere Ege bölgesinde İzmir başta olmak üzere sarı ve turuncu kodlu uyarı yapıldı. İstanbul Valiliği kuvvetli sağanak yağışın etkisiyle sel ve su baskınlarına karşı tedbirli olunması çağrısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2023 10:51
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 10:51

Aralık ayının gelmesiyle Türkiye yağışlı havaya teslim oldu. Ülke genelinde etkisini gösteren yoğun sağanak yağışlar yer yer karla karışık yağmur şeklinde görülüyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 14 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı da bulunurken sel ve su baskınlarına karşı tedbirli olunması konusunda uyardı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden 3 il için turuncu, 11 il için sarı kodlu uyarı geldi.

Adana, Antalya ve Mersin turuncu uyarı verilen iller olarak sıralanırken Aydın, Burdur, Bursa, Isparta, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Manisa, Muğla, Sakarya ve Yalova'ya ise sarı uyarı verildi.

Yüksek kesimlerde kar görülebilir

Haftanın son günü için yapılan hava tahminlerinde İzmir, Aydın, Manisa ve Muğla'da yerel kuvvetli sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağış görülmesi bekleniyor.

Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa ile kuzey ilçeleri ağırlıklı olarak İstanbul'da da kuvvetli sağanak yağış olacağı tahmin ediliyor.

Bu yağışların devam etmesi halinde 1000 metre üzerindeki yüksek kesimlerde kar şeklinde görülmesi bekleniyor.

Marmara ve Ege için fırtına uyarısı

Sabah saatlerinden itibaren Marmara Denizi'nde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına esmesi beklenirken akşam saatlerinde bu fırtınanın etkisini kaybedeceği öngörülüyor.

Ege Denizi'nin kuzeyinde ise sabah saatlerinden, güney açıklarında da öğle saatlerinden itibaren 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 km/saat) fırtına, yer yer ise 9 kuvvetinde (90 km/saat) kuvvetli fırtına görüleceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü vatandaşların sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Hilal Baldemir