Merkez Bankası politika faizi temmuzda yüzde 15’ten yüzde 17,5’e çıktı

Herkesin beklediği karar açıklandı. TCMB temmuz ayı faiz kararını açıkladı. TCMB, temmuz ayı Para Politikası Kurulu toplantısı sonunda aldığı politika faiz oranı kararını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2023 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2023 14:31
https://www.yalovahayat.com/

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın başkanlık ettiği Para Politikası Kurulu (PPK), yaptığı toplantı sonrası yeni uygulanacak politika faizine karar verdi. Kurul, bir önceki haziran ayında, TCMB Başkanı Erkal’ın yönettiği ilk toplantısında “bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı”nı 650 baz puan artırarak yüzde 8,5’ten yüzde 15’e çıkartmıştı. Politika faizi 250 baz puan artırılarak 17,5'e getirilirken, toplantı metninde şu ifade yer aldı: Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir. 

TCMB'nın karar metninde şu cümleler yer aldı: Küresel enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, dünyanın birçok ülkesinde merkez bankaları parasal sıkılaştırma sürecine devam etmektedir. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir.

HABER/Hilal Baldemir