MEB’den yeni genelge: Kayıt parası ve sınıf annesi yasak!

Milli Eğitim Bakanlığı, 2024-2025 eğitim- öğretim dönemi öncesi birçok değişikliği içeren yeni bir genelge yayınladı. Özellikle ilkokullarda yapılan değişiklikler dikkat çekerken, son dönemlerde velilerin en çok mağdur olduğu konulardan biri olan kayıt parası yasaklandı.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2024 12:47
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2024 12:47

Yazın sonuna yaklaşırken yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasına ise 1 aydan kısa bir süre kaldı. Yurt genelinde okul telaşı başlamışken MEB’de yeni eğitim-öğretim dönemi öncesi kapsamlı çalışmalarına devam ediyor.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla yayınlanan "2024-2025 eğitim ve öğretim yılına ilişkin iş ve işlemler" konulu genelgeye göre, 2024-2025 eğitim öğretim yılı 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacak. 

2024-2025 eğitim-öğretim dönemine hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayınlanan yeni genelgesinde bu yıl uygulamaya konulacak olan birçok detaya yer verildi.

Yayınlanan bu genelgeye göre, ilkokullarda sınav saati uygulaması tamamen kaldırıldı.

KAYIT PARASI ALINMAYACAK!

Genelgede yer alan maddelere göre, bu yıl mesleki ve teknik Anadolu liseleri bünyesinde ilk kez açılacak ortaokullar, okulun fiziki şartları ile bölgenin ortaokul ihtiyacı doğrultusunda planlanacak. Eğitim ortamlarının ve fiziki koşulların belirlenmesinde pedagojik ilkeler gözetilerek ilgili Genel Müdürlüğün koordinasyonuyla gerekli çalışmalar yürütülecek.

Öğrenci kayıtları esnasında kayıt parası, bağış veya başka bir ad altında zorunlu bir ücret alınmayacak.

İl Milli Eğitim Müdürlüklerince öğretmenlerin görev yaptığı ilçelerde, alanında öğretmen ihtiyacı varken başka bir ilçede bulunan eğitim kurumlarına zorunlu bir mazereti olmaksızın kesinlikle görevlendirme yapılmayacak.

Yine son dönemlerde oldukça ciddi sorunlara yol açan konulardan birine de genelge ile düzenleme getirildi. İlkokul 1. sınıflara ve ortaokul 5. sınıflara kaydı yapılan veya bu sınıflara nakil olan öğrencilerden ilkokul bünyesinde bulunanların şube ve sınıf öğretmenlerinin, ortaokul kademesinde olanların ise şubelerinin yalnızca e-Okul üzerinden elektronik ortamda belirlenmesine karar verilirken, sonrasında yürütülecek iş ve işlemlerin merkezi olarak gerçekleştirilmesine karar verildi. 

SINIF ANNESİ GİBİ UYGULAMALAR YASAK

Bakanlıkça ücretsiz dağıtımı yapılan kaynaklar haricindeki materyallerin okullarda reklam ve tanıtımının yapılmaması, öğrencilere zorunlu olarak aldırılmaması ve velilere maddi ekstra maddi yük oluşturacak uygulamalardan kaçınılması hususunda valiliklerce gerekli tedbirlerin alınmasına karar verildi.

Eğitim öğretim kurumlarında sınıf annesi ve benzeri adlar altında yönetmelik dışı uygulamalara izin verilmeyecek.

CEP TELEFONU YASAK

Geçtiğimi eğitim-öğretim yılında başlatılan öğrencilerin sınıf içinde cep telefonu bulundurmamalarına ilişkin yürürlüğe giren uygulamaya devam edilecek. Okul içinde dersleri aksatacak şekilde cep telefonu kullanılmamasına yönelik tedbirler alınacak.

YÖNETMELİĞİN TAMAMINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Hilal Baldemir