Kış saati uygulaması ile ilgili tartışmalar sürerken veliler uygulamanın yeniden getirilmesini ve çocukların hava aydınlandıktan sonra okula gitmesini talep ediyordu. Konuyla ilgili ilk adım Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) geldi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından illere gönderilen yaz ve kış saati konulu genelgede, derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin eğitim ve öğretimi aksatmayacak biçimde düzenlenmesi ve öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları istendi.
81 ilin valiliklerine gönderilen 'okul ve ders saati uygulaması' konulu genelgede, il bazlı ders saati başlangıç saatlerini belirlemenin valiliklerin yetkisinde olduğu hatırlatıldı.
Mevzuatlarla 2016 yılında gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının sürdürülmesinin kararlaştırıldığı hatırlatılan genelgede, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde de ders yılının 180 iş gününden az olmamasının esas olarak belirlendiği ifadesi yer aldı.
İlk ve ortaöğretim okullarındaki derslerin başlama ve bitiş saatleri ile ilgili olarak Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği ile Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yer alan ilgili hükümlere de yer verilen genelgede, birde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda da bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre günlük çalışma saatlerini belirleme yetkisinin tüm illerde valiliklere verildiği bilgisi yer aldı.
Genelgede, mevzuat hükümleri uyarınca yaz saati uygulamasının devam ettirilmesi dolayısıyla 'kış saati' şeklinde düzenleme talebine ilişkin olarak il bazlı mesai ve ders saati başlangıç saatlerini belirlemeye valiliklerin yetkili olduğu bilgisi yeniden hatırlatıldı.
Öte yandan genelgede, gün doğumu ve batımı ile toplumsal şartlar göz önünde bulundurularak okullardaki ders saatlerinin planlanmasının derslerin başlangıç ve bitiş saatlerinin eğitim ve öğretimi aksatmayacak şekilde düzenlenerek öğrencilerin herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmamaları için gerekli tüm tedbirlerin alınması özellikle istendi.
Hilal Baldemir