Maske takma zorunluluğu geri gelecek mi?

Covid-19 pandemisi yaklaşık 2 yıl boyunca bütün dünyayı etkisi altına almıştı ve milyonlarca insanın ölümüne neden olmuştu. 2022 yılının sonlarına doğru maske zorunluluğunun ortadan kalkması ve pandemi yasaklarının da kalkmasıyla normal hayata dönüş başlamıştı. Fakat 2023 yılın yaz aylarında koronavirüs Eris varyantı dünyanın birçok ülkesinde ortaya çıkmaya başladı ve vakalar yeniden artmaya başladı. Eylül ayında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamayla Türkiye’de de Eris varyantının ilk vakalarının görüldüğü öğrenilmişti. Fakat bakan Koca, durumun kontrol altında olduğunu söylemişti. Şimdi ise herkes tarafından merak edilen şey yeni bir pandeminin başlayıp başlamayacağı. Peki maske takma zorunluluğu geri gelecek mi? İşte merak edilen sorunun cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2023 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2023 15:15
https://www.yalovahayat.com/

Yaklaşık olarak 4 yıldır tüm dünya koronavirüsle mücadele içinde ve kayıplar veriyor. Son bir yıldır virüsün etkisinin azalması ve aşılarla vücudun virüse karşı direnç kazanması sevindirici olsa da korkutan haber geldi.

Son birkaç aydır koronavirüs’ün alt varyantı olan Eris varyantı ortaya çıktı. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de dokuz kişide Eris varyantının görüldüğünü açıklamıştı. Vakaların yurtdışı temaslı kişilerde tespit edildiği ve hepsinin aynı ilde olduğu açıklanmıştı. Bakan Fahrettin Koca konuya ilişkin, “Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme” dedi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Eris varyantı ile ilgili merak edilenleri yanıtladı. Özlü, “Aslında virüs bulaşan kişiler hastalığı Koronavirüse göre daha hafif atlatıyor. Adeta nezle gibi, soğuk algınlığı gibi, biraz hapşırma, burun akıntısı, geniz akıntısı, biraz ateş, öksürük halsizlik gibi yakınmalar, biraz tat ve koku alma duyusunda bozulma gibi semptomlarla seyrediyor ama ayakta seyreden bir hastalık. Çok endişe edilecek bir durum şu an itibarıyla gözükmüyor” şeklinde konuştu.

Dünya genelinde birçok yerde maske takmaya başlanması Türkiye’de de korku ve paniğe neden oluyor. En çok merak edilen konulardan biri de Maske takma zorunluluğu geri gelecek mi? İşte herkesin merak ettiği sorunun cevabı…

Maske takma zorunluluğu geri gelecek mi?

Uzmanlar Eris varyantı nedeniyle herhangi bir kapanmanın veya yeni bir pandeminin başlayacağını düşünmüyor fakat özellikle yaşlıların, kronik rahatsızlığı olanların ve çocukların çok dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Konuya ilişkin Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Yasaklar geliyor, kısıtlamalar, maskeler zorunlu olacak gibi ifadeler, yorumlar bence hiç gerçekçi değil. Böyle bir beklentimiz yok. Ne ülkemiz için ne dünya için şu anda böyle bir beklenti var. Ama tabii dediğim gibi yani bu süreç henüz devam ediyor.” dedi.

Yani uzmanlara göre şu an herhangi bir maske zorunluluğu gündemde değil ilerleyen süreçlerde varyantın yayılmasına bağlı olarak bu konuda bir adım atılabilir.

Hilal Baldemir