Marmara için korkutan baraj doluluk oranı!

Marmara Bölgesi’nde İstanbul başta olmak üzere Yalova ve Kocaeli’nde şehirlere su sağlayan barajların doluluk oranları riskli seviyelere düştü. Marmara Bölgesi için su tasarrufu uyarısı yapılırken havaların bir türlü soğumaması ve Kasım ayına girmişken hala yağış olmaması susuzluk endişesini artırıyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2023 14:24
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2023 14:24
https://www.yalovahayat.com/

Son aylarda Türkiye genelinde yağış olmaması ve havaların hala mevsim normallerinin üzerinde olması ekolojik dengenin değiştiğini ve zor günlerin beklendiğinin sinyalini veriyor. Öte yandan İSKİ Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre 3 Kasım 2023 tarihinde İstanbul’a 3 milyon 86 bin metreküp su verildi.

Bu suyun 1 milyon metreküpü regülatörlerden (kanal) kalan 2 milyon 85 bin küpü ise barajlardan sağlandı. Bununla birlikte barajların doluluk oranı da yüzde 17.80'e düştü.

Yalova’da ise şehre temiz su sağlayan Gökçe Barajı’nda Ağustos ayında yüzde 67 olan doluluk oranı Kasım ayına girişle birlikte yüzde 42 oranına düştü. Bu hafta yağış beklenen şehirde hafta sonu hava sıcaklıkları 26 dereceye kadar çıkacak.

Kocaeli’ye ise su sağlayan Yuvacık Barajı’nda Ağustos ayında 166.5 m olan su seviyesi 3 Kasım itibariyle 142 m seviyesine düştü.

Su tasarrufu çağrısı

İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı 2007 yılından sonraki en düşük seviyeyi görmüş durumda. Yağış olmaması ve yaşanan kuraklık nedeniyle aşırı tüketim gibi istisnai durumlar yaşanmadığı sürece Büyükçekmece Barajı'ndan su alınamıyor.

İstanbul ve çevre iller için sık sık tasarruf uyarısı yapan yetkililer seviyenin endişe uyandıracak bir durumda olduğunu önümüzdeki günlerde yağış olmaması durumunda ciddi sorunlar ile karşı karşya kalınacağına dikkat çekti.

Özellikle İstanbul’da yaşanan kuraklığa ve artan su tüketimine dikkat çeken İSKİ Genel Müdürü Dr. Şafak Başa , “Geleceğimiz için bireysel su tüketimimizi kısalım, suyumuzu tasarruflu kullanalım” çağrısı yapıyor.

Hilal Baldemir