Marmara depremi sinyal mi veriyor? Naci Görür'den Marmara fayı uyarısı

Son 10 gündür Türkiye’nin farklı bölgelerinde peş peşe meydana gelen depremler 6 Şubat deprem felaketinin acısının soğumasına fırsat vermiyor. Son olarak dün gece Suriye’de meydana gelen 5.2 şiddetindeki depremin Türkiye’nin Güneydoğu illerinde de hissedilmesi vatandaşların evlerini terk etmesine yol açtı. Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremlerin üzerine olası Marmara depremine ilişkin yeniden uyarılarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2024 12:48
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2024 12:48

Deprem kuşağında bulunan Türkiye’de son zamanlarda fay hareketliliğinde ciddi bir artış gözlemleniyor. Ülkenin birçok yerinde peş peşe meydana gelen depremler, yaşanan önceki deprem felaketlerinin travmalarını gün yüzüne çıkarıyor. Deprem korkusuyla yaşayan vatandaşlar hiçbir yerde güvende hissetmiyor. Özellikle her an beklenen Marmara depremi ile ilgili korku ve endişe giderek artıyor.

17 Ağustos Gölcük Depremi'nin 25. yıl dönümü sebebiyle, Çekmeköy Belediyesi ve Çekmeköy Kent Konseyi işbirliğinde Jeolog ve Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür'ün katılımıyla, “Çekmeköy'ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Çekmeköy” konferansı gerçekleştirildi. Prof. Dr. Naci Görür, Çekmeköy'ün zemin yapısının sert ve dayanıklı olduğunu, İstanbul'daki birçok ilçeye göre daha iyi bir noktada olduğunu vurguladı.

Turgut Özal Kültür Merkezi'nde gerçekleşen bu etkinlikte, Türkiye'nin önde gelen jeolog ve deprem bilimcilerinden Prof. Dr. Naci Görür, öncelikle Çekmeköy'ün deprem riski ile ilgili ve beklenen İstanbul depremi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Çekmeköy Belediyesinin düzenlediği Deprem dirençli Çekmeköy konferansında konuşan Prof. Dr. Naci Görür, “6 Şubat depremlerinde büyük bir felaket yaşadığımız doğru ama asrın felaketi olduğuna ben katılmıyorum. Bundan daha büyük depremler oldu. 9 şiddetinde hatta 9 şiddetinin üzerinde depremler oldu. Bizim depreminiz 7.8 seviyesinde oldu. Dolayısıyla büyük bir deprem geçirdik. Bu depreme karşı hazırlıksız olduğumuz için çok insan kaybımız oldu, büyük bir yıkım yaşadık” dedi.

“İSTANBUL'U HÜKÜMETİYLE, MUHALEFETİYLE, HALKIYLA DEPREME HAZIRLAMAMIZ GEREKİYOR”

Prof. Dr. Naci Görür, “Şimdi İstanbul deprem bekliyor bunu biz 1999 depreminden sonra hemen ilan ettik. Aradan 25 sene geçti, siz bana bir bilim adamı olarak sorsanız İstanbul depreme hazır mı? Cevap hayır ama İstanbul'da bir çalışma yapılmadı mı? Çok şey yapıldı ama yapılanlar yapılması gerekenlerin yanında yetersiz dolayısıyla İstanbul bu depreme hazır değil. İstanbul'da bu deprem Marmara denizinin içerisinde olacak bu deprem muhakkak olacak sebebi şu 1912 yılında Marmara'nın batısında Tekirdağ Şarköy'de deprem oldu. 1999 yılında da Kocaeli Değirmendere depremi var. İkisinin arası 160 KM de 1766 yılında beri deprem yok. Denizin içerisindeki fay biz ona kabaca Marmara Fayı desek Marmara Fayı normal deprem üretme periyodu tekerrürü 250 sene, 1766'nın üzerine 250 sene koyduğumuzda 2016 yapar. Fayın deprem üretme, tekerrür etme zamanı da dolmuş. Bir de burası sismik boşluk batısında 1912 de deprem olmuş. Doğusunda deprem olmuş Kocaeli depremi 1999 yılında ikisinin arası boşluk. Muhakkak kırılması gerekir, Bu durumda İstanbul'u depreme hazırlamak lazım. İstanbul'u depreme hazırlamak kavgayla gürültüyle olmaz. Vatandaşın can güvenliği, çoluğu, çocuğu buna hiçbir zaman da cevaz vermez. Büyük zayiat vermememiz için hükümetiyle, muhalefetiyle, halkıyla kol kola gitmemiz gerekiyor. Bunu yaparsak İstanbul'u depreme hazırlarız. Bunu yapmazsak da emin olun işi beceremeyiz” şeklinde konuştu.

Hilal Baldemir