MAG-DER Yalova yine yeniden uyardı

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER), sosyal medya hesabından yapmış olduğu uyarılarla vatandaşlara farkındalık kazandırmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2024 05:52
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2024 05:52

MAG-DER Yalova, olası afetlere karşı yapmış olduğu bilgilendirme çalışmalarına aralıksız olarak devam ederken, yaptığı son paylaşımda deprem sonrasında dikkat edilmesi gereken konular hakkında uyarılarda bulundu.

‘’ORTAMI TERK ETMEYE ÇALIŞIN’’

Yapılan paylaşımda, ilk olarak ‘’Ocağı, sobayı söndürünüz, elektrikle çalışan aletler varsa kapatınız. Gerekiyorsa el feneri kullanmaya gayret edin. Çünkü bunu yapmanız gerekir. Öncelikle LPG tüpü, doğalgaz ve su vanalarını kapatınız. Elektrik sigortalarını kapatınız. Ağır bir gaz kokusu hâkimse kıvılcım yaratacak hiçbir hareket yapmayın. Bu durumda sigortaları ellemeyin, anahtarları dahi açıksa kapatmayın, kapalıysa açmayın, mum kibrit yakmayın, asansörü çalıştırmayın. Soğukkanlı şekilde bir an önce ortamı terk etmeye çalışın’’ ifadelerine yer verildi.

‘’ASANSÖR KULLANMAYINIZ’’

Açıklamasına devam eden MAG-DER Yalova, ‘’Bulunduğunuz binayı soğukkanlılıkla terk ediniz, binayı terk ederken asansörü kullanmayınız. Yüksek duvar diplerinde, uçurum kenarlarında ve dik kayaların yakınında durmayınız elektrik hatlarından ve direklerinden uzak durunuz. Hasarı azda olsa, yetkililer izin vermedikçe evinize girmeyiniz. Çok gerekli durumlar dışında telefon şebekesini işgal etmeyiniz. Kesinlikle deprem hakkında söylenti yaymayınız ve resmi açıklamalar dışındaki söylentilere inanmayınız’’ dedi.

‘’ARTÇILARA DİKKAT’’

Sözlerinde son olarak olası artçılara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten MAG-DER Yalova,

‘’Olası bir sonraki artçı depreme karşı tedbirli olunuz. Denizde oluşacak büyük dalgalara karşı hazırlıklı olun sahildeyseniz hızlı bir şekilde güvenli alana gidiniz. Önceden bir çadır edinmişseniz barınmak için uygun bir yere kurunuz. Yardıma gelen kamu görevlilerinin işlerini kolaylaştırınız. Toplanma bölgelerine gidiniz (eğer varsa) kurtarma ekiplerinde görevli iseniz ilgili kuruma başvurunuz.

Depremden sonra ailenizin üyeleri için mahallenizde ve mahalleniz dışında

buluşa bileceğiniz yer belirleyin. Başka bir kentte yaşayan bir yakınınızın telefon numarasını ezberleyin iz. Buluşma yerlerinde birbirinizi bulamaz iseniz bu numara yolu ile birbirinizden haber

alabilirsiniz’’ diye belirtti.

Murat Can Aytemur