Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER), afet bilincini artırma çabalarını sürdürüyor. Son açıklamalarında, deprem sırasında yapılması gerekenler hakkında önemli bilgiler paylaşan MAG-DER yetkilileri, bu bilgilerle toplumun deprem anında daha güvende olmasını hedefliyor. MAG-DER, depremlerde hayati önem taşıyan bazı kritik noktaları vurguladı. Yetkililer, deprem anında doğru hareket etmenin hayat kurtarıcı olabileceğine dikkat çekerek, vatandaşları şu adımları izlemeye çağırdı:
Deprem sırasında‘’Mümkün olduğu kadar sakin olunuz ve çevrenizdeki kişileri sakinleştirmeye çalışınız. Kapalı bir yerdeyseniz düşebilecek eşya ve nesnelere dikkat ediniz. Başınızı yastık, minder ve benzeri eşyalarla veya iki elinizle koruyunuz.
Dış duvarlar daha çabuk yıkılabilir ve güvenli değildir. Ancak ilk kurtarılanlar, dış duvarlardan çok uzak olmayanlardır. Ayna, pencere ve üzerinize düşebilecek eşyalarla dikkat ediniz.
Tehlikede iseniz, sakin bir şekilde kanepe ve koltuk yanlarına, çamaşır makinesi ve benzeri sağlam ve sabitlenmiş eşyaların yanına ve mümkün olduğu kadar hedef küçülterek korununuz. Mutfakta iseniz, gaz ve elektriğe dikkat ediniz. Çatal-bıçak gibi kesici-delici aletler ve ezilme ile etrafa saçılabilecek tabak, çanak, tencere/kapak gibi eşyaların hepsi buradadır.
Deprem esnasında dışarıya koşarak kaçmayınız. Dışarıya ulaşacak zaman bulamayabilirsiniz. Özellikle binaların üst katlarında evinizin yakınında bir yerde sarsıntıya yakalanırsanız, evinizin dış kapısını açarak, evinizin daha önceden belirlediğiniz güvenli bir yerinde korununuz.
Çok katlı binalarda deprem başladığında hemen merdiven boşluğuna çıkılmamalı ve asansörler kullanılmamalıdır. Eğer binada bulunan herkes merdiven boşluğuna çıkacak olursa, panik nedeniyle yaralanma ve ölümler olabilir.
Deprem anında dışarıdaysanız; yüksek binalardan, elektrik hatlarından ve devrilebilecek şeylerden uzak durunuz. Cadde ve sokak boyunca koşmayınız, varsa boş alan ve parklara sığınınız.
Deprem anında otomobildeyseniz; aracınızı emniyetli bir yere park edip, motoru durdurunuz ve otomobilin içinde oturmayınız. Dışarıda güvenli bir yerde durunuz.
Deprem anında sahilden uzak durunuz; büyük dalgalar gelebilir. Trafiğin tıkanabileceğini düşünerek, aracınızı açık alanlara doğru sürünüz. Görevliler ve acil durumlar için kullanılacak ana yol ve merkezi yerleri işgal etmeyiniz. Yardıma muhtaç kişilere yardım ediniz.’’
‘’Apartmanların dış duvarları genelde boşluğa dökülürler ve bu yüzden tehlikelidir. Ancak kurtarma ekipleri için daha uygundur. Dış duvarı olan odalarda sağlam yerlerde durmaya çalışınız.
Sarsıntı sırasında başınıza düşebilecek cisimlerin duvardaki tabloların, süs eşyalarının ve kitap raflarının olduğu yerler tehlikelidir. Devrilebilecek mobilyalar tehlikelidir. Pencere kenarları, hem dış duvar olduklarından hem de camları kırılabileceğinden tehlikelidir.
Evinizde en güvenli yerleri tespit ettiniz mi? Yatak odasında, salonda, oturma odasında, banyoda ve mutfakta güvenli yerlerinizi belirleyin.’’
Evinizi nasıl terk edeceksiniz?‘’Evinizi terk ederken eğer varsa asansörü kullanmak tehlikelidir. Merdivenler depremden zarar görmüş olabilir; dışarı çıkmak için merdivenleri kullanmaya karar verdiyseniz dikkatli olunuz. Camdan atlamak çoğu durumda tehlikelidir; atlamak zorunda kalırsanız, yerde bulunan yumuşak bir şeylerin üzerine atlamaya çalışın. Evden çıkarken yalın ayak olmamaya çalışınız; cam kırıklarına basıp yaralanabilirsiniz.’’
Murat Can Aytemur