MAG-DER Başkanı Karaçam bir kez daha halka seslendi: Gelin Afet Eğitimi Alın

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam vatandaşları beklenen İstanbul depremi öncesinde afet eğitimleri almalarının can kayıplarını büyük oranda azaltacağını söyledi. Karaçam, “Olası bir depremde eğer ağır bedeller ödemek istemiyorsak vatandaşın eli mutlaka taşın altında olmalıdır” dedi

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2024 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2024 11:16

Yalova’da halkın depremler konusunda bilinçlenmesini sağlamak adına her zaman özverili bir çalışma ortaya koyan MAG-DER, halkın her kesimine ücretsiz eğitimler de veriyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremin yıl dönümü dolayısıyla vatandaşlara bir kez daha “Gelin afet eğitimi alın” diye seslenen MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam, “Yalova, 17 Ağustos Marmara depreminin acılarını yaşamış bir il. Kısa bir süre önce de Kahramanmaraş merkezli 10 ilde ciddi can kayıplarının meydana geldiği depreme şahitlik ettik. Önümüzde ise beklenen bir İstanbul depremi var. Bizim mutlaka yaşadıklarımızdan dersler çıkartmak ve bu bilinçle yaşanacak olan depreme hazırlanmamız lazım. Biz MAG-DER olarak deprem bölgesine ilk ulaşan ekiplerden birisi olduk. Orada uzun süre görev yaparak arama ve kurtarmalar gerçekleştirdik. Bölgeden geriye döndüğümüzde Yalova’daki yerel yöneticilere de bu konuda bilgiler verdik. Deprem bölgesinde yaşanan eksiklikler ve aksamaların Yalova’da yaşanmaması için gerekli ne varsa paylaştık. Hatta deprem sonrasında arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere gereken malzemelerin bir listesini de kendilerine ilettik. Bu malzemeler depremde enkaz altındaki vatandaşlarımızı sağ salim oradan kurtarmak adına çok büyük bir ihtiyaç. Ayrıca böyle durumlarda arama ve kurtarma ekipleri yetersiz kalıyor. O nedenle her defasında vurguladığımız bir konu var ki o da vatandaşların bu konuda mutlaka gerekli temel eğitimleri almasıdır. Yalova’da olası bir depremde eğer ağır bedeller ödemek istemiyorsak vatandaşın eli mutlaka taşın altında olmalıdır. İstanbul depreminde sadece İstanbul ilinde görev yapmak için yüz binlerce arama kurtarma ekibi lazım. 200-250 yılda bir deprem olacak diye bu kadar arama kurtarma elemanını besleme şansımız yok. O nedenle vatandaşa çok önemli bir görev düşüyor. Biz 17 Ağustos Marmara depreminden beri halkımıza, ‘Ne olur gelin bu eğitimi alın’ diye yalvarıyoruz. Olası bir depremde kendi aileni, akrabalarını, komşularını bile çıkarsan yeter” dedi.

“Modern ekipman kullanımı çok önemli” Afet sonrası arama ve kurtarma çalışmalarında modern ekipman kullanımının önemini Kahramanmaraş depreminde bir kez daha gördüklerini dile getiren Karaçam, Yalova’daki arama ve kurtarma ekiplerine de bu ekipmanların sağlanmasının hayati önemi olduğuna vurgu yaptı. Kendi imkanları ile birkaç alet alsalar da bunun yetersiz kaldığının altını çizen Karaçam, “Arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılacak modern aletlere ve malzemelere ihtiyacımız var. Bizim gibi sivil toplum örgütleri bu anlamda çalışıyor. Biz birçok modern ekip ve ekipmanı kendi çabalarımızla almaya çalışıyoruz. Ama bizim de gücümüz yeterince malzeme almaya yetmiyor. Biz hazır bir ekibiz. Tek derdimiz yaşanacak depremde halkımızı enkazdan sağ salim çıkartmak. Kendimiz için hiçbir şey istemiyoruz” diye konuştu. 

“Yardım 5-6 saat içinde Yalova’ya ulaşır” Yaşanacak olası bir depremde MAG-DER’in koordinasyon içerisinde olduğu arama kurtarma dernekleri hemen harekete geçerek Yalova’ya ulaşacak. Ayrıca devletin de Yalova’ya destek verecek 5 il belirlediğini dile getiren Karaçam, “MAG-DER olarak yaşanacak İstanbul depremi ile ilgili bir çalışma yaptık. Kuşadası, Muğla, Bodrum ve Ankara illerinde bizim gibi çalışan STK’ların oluşturduğu arama ve kurtarma ekipleri var. Bu ekiplerle bir anlaşmamız var. Birlikte tatbikatlar da gerçekleştirdik. Burada amacımız İstanbul depremini duyar duymaz o ekiplerin hemen Yalova’ya gelmelerini ve buradaki arama ve kurtarma çalışmalarına destek vermelerini sağlamak. Ayrıca devlet tarafından da planlanmış 5 destekçi il var. O ilden buraya ekipler gelecek. Geldiklerinde bu ekipler de arama ve kurtarma çalışmalarına destek verecekler. Biz depremden en geç 5-6 saat içerisinde Yalova’ya destek için ekiplerin ulaşacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Murat Can Aytemur