Küresel piyasalarda son 37 yılın en kötü günü: Petrol, altın, bitcoin çakıldı!

Orta Doğu’da her an savaş başlama riski, ABD Merkez Bankası’nın Eylül ayında faiz indirimine gitme ihtimalinin artması ve bazı ülkelerde yaşanan politik krizler 5 Ağustos 2024’ü Kara Pazartesi olarak tarihe yazdı. Küresel piyasalarda dün deyim yerindeyse kara pazartesi yaşandı. Japonya borsası 37 yıl aranın ardından ilk kez yüzde 13 değer kaybetti. Borsa İstanbul’da sert düşüş yaşandı ve işlemlere iki kere ara verildi. Bitcoin ise uzun zaman sonra yeniden 50 bin doların altına indi. Brent petrol uzun sürenin ardından en düşük seviyeyi gördü.

Haber Giriş Tarihi: 06.08.2024 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 06.08.2024 11:13

Dün dünya genelinde piyasalarda adeta kara pazartesi yaşandı. Borsa, petrol, değerli madenler uzun süre sonra en düşük seviyeyi gördü.

Amerika Birleşik Devletleri'nde cuma günü açıklanan istihdam verisi piyasaları sarstı. ABD’de Temmuz istihdamı 175 bin beklenirken 114 bin kişi arttı.

Bu verinin ardından ekonomide durgunluk endişeleri piyasalarda hakim olmaya başladı. Buna Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeler ve savaş çıkma ihtimali de eklendi.

SATIŞ BASKISI SÜRÜYOR

Küresel piyasalarda cuma günü sert satış baskısı yaşandı. Yeni haftanın ilk işlem gününde ise kayıplar katlanarak arttı.

Japonya borsası 1987 yılından bu yana en kötü gününü yaşadı. Uzun süre ilk kez yüzde 13 değer kaybetti.

Nikei 225 endeksinde kayıp yüzde 13'ü bulurken Güney Kore borsası ise yüzde 10 değer kaybetti.

BORSA İSTANBUL’DA SERT DÜŞÜŞ

Dünya borsalarında yaşanan sert kayıplar iç piyasaları da ciddi şekilde etkiledi.

Borsa İstanbul yüzde 6,72 değer kaybıyla açıldı. Borsa, seans başlamadan devre kesti.

İşleme başlamasının ardından düşüş yüzde 7'ye ulaştı. Bunun ardından devre kesici ikinci kez çalıştı. Böylelikle Borsa İstanbul bir gün içinde 2 kez devre kesti.

Global ekonomide riskin artmasıyla dolar kuru da ilk kez 33 lira 40 kuruş seviyesini test etti.

BITCOIN TARİHİ DÜŞÜŞ YAŞADI

Küresel piyasalardaki sert düşüşlerden kripto paralar da nasibini aldı.

Bitcoin ve Etherium yüzde 15'e yakın kayıp yaşadı. Bitcoin'in ise şubat ayından bu yana ilk kez 50 bin doların altına indi.

Durgunluk endişeleri petrolde talebin düşeceği tahminlerini ortaya çıkarırken Orta Doğu’da yaşanan savaş gerilimi de petrolde düşüşe neden oldu.

Brent petrol yeni haftada yüzde 3 kayıpla uzun süre sonra 76 dolara indi.

GRAM ALTIN DÜŞÜŞE GEÇTİ

Yurt içinde altın fiyatları dün, güne yükselişle başlamasının ardından yaşanan küresel gelişmelerin ardından düşüşe geçmişti. Fiyatlar bugün de sınırlı düşüşünü sürdürdü.

6 AĞUSTOS 2024 ALTIN FİYATLARI

Gram altın: 2 bin 571 lira

Çeyrek altın: 4 bin 361 lira

Cumhuriyet altını: 17 bin 768 lira

Tam altın: 17 bin 445 lira

Yarım altın: 8 bin 723 lira

Hilal Baldemir