Kredi kartlarına 750 TL savunma payı! İptal edilse bile iade yok

Geçtiğimiz hafta duyurulan kredi kartlarına savunma payı konusu gündemde yerini koruyor. Tartışmalara neden olan konuyla ilgili detaylarda netleşmeye başladı. Karara göre limiti 100 bin lirayı geçen kredi kartı sahiplerinden kesilecek 750 liralık savunma sanayine aktarılacak kesinti, her yıl ocak ayının 5’inci gününde hesap ekstrelerine yansıtılacak. Ayrıca kart iptal edilse de alınan pay iade edilmeyecek.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2024 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2024 11:01

Geçtiğimiz hafta AK Parti, savunma sanayii projeleri için hizmet bedeli ve vergi olarak yıllık toplam hacmi 80 milyar liraya ulaşması beklenen torba yasa teklifini cuma günü TBMM’ye sunmuştu. Yasa teklifinde yer alan detaylar büyük tepkilere yol açmakla birlikte hala tartışılmaya devam ediyor.

Salı günü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi beklenen torba yasa teklifiyle, Savunma Sanayi Fonu’na gelir sağlaması amacıyla limiti 100 bin TL’yi geçen kredi kartı sahiplerinden her bir kart başına yıllık 750 lira kesinti yapılacak.

Yapılan düzenlemenin tepkileri kamuoyunda devam ederken son olarak 750 liralık kesintiyle ilgili detaylar belli olmaya başladı.

HER OCAK AYININ 5'NCİ GÜNÜNDE ALINACAK

Buna göre 750 liralık pay, kredi kartı çıkaran kuruluşlar tarafından her yıl ocak ayının 5’nci günü itibarıyla kesilerek kart hamilinin hesabına yansıtılacak.

Ayrıca 750 liralık pay ilgili dönem hesap ekstresinde de gösterilecek.

Kart hamilinden tahsil edilen tutar, tahsilatı izleyen ayda verilmesi gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannamesi ile beyan edilecek. Bu verginin ödeme süresi içerisinde ödenecek.

KART İPTAL EDİLSE DE İADE EDİLMEYECEK

Öte yandan diğer bir önemli ve merak edilen detay ise, limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kartların hamillerinden her bir kart başına yıllık alınan 750 liralık payın kart iptaliyle ilgili kısmı.

Onunla ilgili yapılan açıklamaya göre ise kart iptal edilse de 750 liralık payın iade edilmeyeceği öğrenildi.

Hilal Baldemir