Kredi kartı limitini düşürmek için yüz binlerce başvuru! Bu hafta milyonları bulacak

AK Parti’nin yeni torba yasasında bulunan kredi kartı savunma katkı payı ile ilgili kamuoyunda tartışmalar ve tepkiler çığ gibi büyüyor. Şimdiden yüz binlerce vatandaş kart limitlerinin 100 bin TL altına düşürülmesi için başvuruda bulunurken bankalar olumsuz yanıt veriyor. Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre başvurular, yüz binleri aştı ve bu hafta içinde milyona ulaşması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2024 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 11:05

AK Parti milletvekillerinin imzasıyla düzenlenen "Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenle­meler Hakkında Kanun ile Ba­zı Kanunlarda Değişiklik Ya­pılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Başkanlığına sunuldu. Buna göre kredi kartı limiti 100 TL ve üzerinde olan kişilerden her yılın ocak ayında 750 TL katkı payı alınacak.

Kanun teklifi yasallaştığı takdirde 5 Ocak'ta bu para hesaplara yansıyacak ve ekstrelerde yer alacak.

Bu yasa teklifi hazırlığı kamuoyunda büyük yankı uyandırırken kredi kartı limiti 100 bin liranın üzerinde olanlar limitleri nasıl düşüreceğini araştırıyor.

"MÜŞTERİLER KART LİMİTİNİ DÜŞÜRME TALEBİNDE BULUNUYOR"

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, özel bir bankanın Genel Müdürü Ömür Tan, müşterilerin yoğun bir şekilde kart limitlerini düşürmek için birçok farklı kanaldan talep iletmeye başladığını bildirdi.

"BAŞVURULAR 100 BİNLERİ AŞTI"

Türkiye’nin en büyük 5 özel bankasındaki kaynaklarından elde edilen bilgilere göre limiti düşürmek için yapılan başvurular şimdiden yüz binleri aştı ve bu hafta içinde milyona ulaşması bekleniyor. Bankadan aktarılana göre başvuruların yüzde 10’u çağrı merkezlerinden yapılırken, yüzde 90’ının mobil ve internet şubeler üzerinden geldiği öğrenildi.

ÇAĞRI MERKEZLERİNDEN "KANUN DAHA YASALLAŞMADI" YANITI!

Bankaların çağrı merkezlerinin yanı sıra bankaların mobil uygula­maları ve internet şubeleri de yoğun bir taleple karşılaşınca bazı bankalar müşterilerine, şu yanıtı veriyor:

Kanun teklifi resmi olarak ya­salaşmamıştır. Dolayısıyla bu haberden dolayı kart limitini­zi düşürmenize gerek yoktur. Herhangi bir değişiklik olması durumunda sizlere ayrıca bilgi verileceğini belirtmek isteriz.

KARTLARIN YARISININ LİMİTİ 100 BİN TL ÜZERİNDE

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından paylaşılan verile­re göre, limiti 100 bin TL ve üzerinde olan kartların oranı toplam kredi kartlarının yarısı kadar.

TBB’nin Ağustos 2024 raporuna bakıldığında Türki­ye’de 37,9 milyon kişinin birey­sel kredi kartı bulunuyor. Buna göre 100 bin TL ve üzerinde kartı olanların sayısı toplam kart kullanıcıla­rının yüzde 49,2’sini oluştu­ruyor.

Hilal Baldemir