Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Oruç “Adalar kolu üzerinde gerilim var”

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Oruç, Yalova-Çınarcık’ta meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremin, olası İstanbul depreminin kaynağı olan Adalar kolu üzerindeki gerilimi artırabileceği uyarısında bulundu

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2023 12:04
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2023 12:04
https://www.yalovahayat.com/

Yalova’nın Çınarcık ilçesinde, 17 Aralık 2023 gecesi, Marmara Denizi’nin 8.52 kilometre açığında ve 11.18 kilometre derinlikte, 4,1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş ve sarsıntı çevre illerden de hissedilmişti.

Depremle ilgili değerlendirmede bulunan Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Oruç, depremin, Çınarcık çukurluğunun güneyini kısmen sınırlayan lokal Çınarcık fayının hemen kuzeyinde gerçekleştiğini belirtti. Oruç, “Çok daha önemlisi, çukurluğun kuzeyini sınırlayan ve ağırlıklı görüş olarak beklenen yıkıcı İstanbul depreminin kaynağı olabilecek Adalar kolu” dedi.

4.1 büyüklüğündeki depremin, Adalar kolu üzerindeki gerilimi tetikleyip tetiklemediğinin sismik aktiviteyle izlenmesi gerektiğini vurgulayan Oruç, “Adalar kolu üzerinde gerilim var mı? Evet var. Hem de 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana. Bu gerilim, Adalar kolu kırıldığında minimum 7.2, maksimum 7.6 büyüklüğünde bir deprem üretebilir. Bu nedenle, kentsel dönüşüme hız vermek ve riskli yapıları yenilemek şart” diye konuştu.