Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi’nde Türkiye Afet Müdahale Planı’nda görevli hizmet gruplarının başkanları ile bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantı sonrasında ise basının karşısına geçen Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ve Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, ilin depremlere hazır hale getirilmesi açısından çok önemli açıklamalarda bulundular. Özellikle kentsel dönüşüm vurgusu yapılan basın açıklamasında ilk konuşmayı Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya gerçekleştirdi. Sözlerine Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ilin etkilendiği depremde Yalova’nın verdiği yardım ve desteklere değinerek başlayan Vali Kaya, “Kahramanmaraş merkezli depremin üzerinden tam 1 yıl geçti. Aynı acıyı yaşamaya ve hissetmeye devam ediyoruz. Bu süreçte hem devletimiz hem milletimiz oradaki vatandaşlarımızın yanında her şekilde yer aldı. Oradaki insanlarımızın acılarını paylaştı. Bu süreçte onların bir an önce normal bir yaşama geçebilmesi için devletimiz, milletimiz elbirliği ile elinden gelen çalışmaları gerçekleştirdi” dedi.
Vali Kaya, Yalova’nın 17 Ağustos 1999 Marmara depremini yaşamış bir il olarak yaşanan acıyı bildiğini ifade ederek, “Bu süreçte Yalova’mız da elinden gelen bütün gayreti gösterdi. Başka kamu kurumları olmak üzere deprem bölgesine yardım gönderildi ve oradaki vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacına merhem olmak için elinden gelen bütün gayreti gösterdi. Dolayısıyla bütün Yalovalılara gösterdikleri kadirşinaslık ve yardım severlikten dolayı teşekkür ediyorum. Allah bir daha aynı acıları göstermesin. Yalova böyle bir depremi daha öncesinde yaşadığı için bu süreçteki deneyimden yola çıkarak çok hızlı şekilde deprem bölgesine yardım TIR’larını gönderdi. Arama ve kurtarma TIR’larını da bölgeye sevk etti. Dolayısıyla Yalova’nın yapmış olduğu yardımı oradaki vatandaşlarımız da takdirle karşıladılar” diye konuştu.
Marmara Bölgesi’nde depremin hayatın bir gerçeği olduğunu vurgulayan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, “Bundan sonraki süreçte kentimizde riski azaltmaya yönelik çalışmalar yapmak istiyoruz. Bugün çalışma arkadaşlarımızla bir araya geldik. Kentimizde başta kamu, kurum ve kuruluşları olmak üzere hangi kurumlarda risk yönetimine dair neler yapılacak onları değerlendirdik. Deprem hayatımızın bir gerçeği. Buna hazırlık yapmamız lazım. Sadece kamu tarafında yapılan hazırlıkla da riskin yönetilmesi mümkün değil. Dolayısıyla vatandaşlarımızın da bu riskin yönetilmesine dair iş birliği yapmaları gerekiyor. Eğer evleri eski ise, 99 depremi öncesinde yapıldıysa bir an önce kentsel dönüşüme geçilmesi noktasında gerekli desteği vermeleri gerekiyor. Buradan Yalovalı hemşerilerimize ‘mutlaka oturduğunuz evlerin güvenli olmasına özen gösterin, bununla ilgili yapılacak çalışmalara el birliği ile destek verelim ve çok büyük evlerde değil ama güvenli evlerde yaşayabilmemiz için biraz fedakarlık yapalım’ diye seslenmek istiyorum. Bu fedakarlığı göstermediğimizde daha sonrasında biz arama ve kurtarma ya da afet sonrasındaki afet yönetimi ile sahada olmak zorunda kalıyoruz. Ama bu da çok büyük bir maliyet karşımıza çıkartıyor. Deprem gelmeden, afetler gelmeden gerekli önlemlerimizi alalım. Bununla ilgili de ben herkesin gerekli hassasiyeti göstereceğini düşünüyorum” dedi.
Vali Kaya’nın ardından söz alan Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk ise 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremin hemen arkasından bölgeye çok ciddi yardımlar sevk ettiklerini dile getirdi. Acıları yaşamış bir il olarak böylesi büyük bir depreme seyirci kalmanın mümkün olmayacağını dile getiren Tutuk, “6 Şubat tarihinde biz deprem bölgesine 100 iş makinesi ile destek verdik ve bin 600 personeli de deprem bölgesine yolladık. Çünkü biz bu acıyı biliyoruz. Oradaki kardeşlerimizin yaralarını sarmak için bütün gücümüzle bölgedeydik. 311 TIR yardımla da Yalova, yardımseverliğini oradaki hemşerilerimize gösterdi. Deprem bölgesinden binlerce vatandaşımızı da geçici olarak Yalova’da misafir ettik” diye konuştu.
Bu çerçevede kendisinin önerisi ve Yalova Belediye Meclisi’nin oy birliği ile alınan kararın da ne derece haklı ve yerinde olduğunun da ortaya çıktığına dikkat çeken Yalova Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, “Kentsel dönüşümü çok önemsiyoruz. Çünkü Marmara Bölgesi ve dolayısıyla Yalova’mız da 1. dereceden deprem bölgesi. Yalova’da bununla ilgili ciddi çalışmalarımız var. Yalova Belediye Meclisimizin de 5 ve 6 katlı binaların kentsel dönüşüme girmelerinin önünü açmak anlamında aldığı bir karar var. Bu kararın da alınmasında ne denli doğru bir iş yaptığımız ortaya çıktı. Şu anda 100 blok kentsel dönüşüm için yıkım ruhsatı aldı. 25-30 blok yıkıldı ve kısa süre içerisinde de inşaatlarına başlanacak. Bunun ivedilikle diğer tüm bloklarda uygulanması için Yalova Belediyesi olarak tüm imkan ve fırsatları veriyoruz” dedi.
Yalova Belediyesi olarak geçtiğimiz günlerde 30 milyon TL bedelle satın alınan arazide Stok Konut Projesi’ni hayata geçireceklerini dile getiren Tutuk, “Ama bizim önümüzdeki dönemde yapacağımız en önemli kentsel dönüşüm hamlemiz stok konutlar olacaktır. 400-500 dairelik bir Stok Konut Projemiz var. Bu konutları kentsel dönüşüme giren vatandaşlarımız kira ödemesinler diye kullanacağız. Ya da takas sistemi ile vatandaşlarımızı güvenli konutlara kavuşturmak istiyoruz. Yalova Belediyesi olarak önümüzdeki dönemde böyle bir kentsel dönüşüm hamlemiz olacak. Bunu başarabilirsek eğer vatandaşlarımızın gayreti ve devletimizin imkanlarını kullanarak şehrimizi depreme hazır hale getirmek istiyorum” diye konuştu.