Karaçam, “Eğitim Eğitim Eğitim”

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam, olası bir depreme karşı hazırlıklı olabilmek adına gerekenlerden bahsetti, eğitimin önemine değindi.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 11:10
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 11:10

Yalova MAG-DER, olası bir depreme hazırlıklı olmak konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor ve eğitimlerin önemine değiniyor. Okullarda ve kurumlarda düzenli aralıklarla afet farkındalık eğitimi gerçekleştiren MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam, yalnızca afet farkındalık eğitiminin yeterli olmadığını söyledi ve mutlaka her aileden bir kişinin arama-kurtarma eğitimi alması gerektiğini belirtti.

‘’Eğitimler çok önemli’’

Marmara Bölgesi’nde meydana gelebilecek büyük bir depreme Yalova’nın henüz tam anlamıyla hazır olmadığını ifade eden Karaçam, Yalova genelinde 500 civarı MAG olduğunu ifade ederken, her sene 17 Ağustos’ta üye alımı yaptıklarını söyledi ve üye alımlarındaki sayının git gide azaldığına dikkat çekti. Gerçekleşecek büyük bir depremde, bölge olarak 6-7 ilin etkileneceğini söyleyen Karaçam sözlerinde, ‘’Diyelim ki Yalova’ya üç ilden yardım gelecek. Bu gelecek üç ekip idare için gelecek, kurtarma için gelmeyecek. Bundan 4-5 sene önce Kandilli Rasathanesi tarafından İstanbul’da yaklaşık 30 bin binanın yıkılacağı söylenmişti. Şimdi durum böyleyken İstanbul’da bu kadar kayıp varken Yalova’ya ne derecede bir yardım ulaşır? Bir binada 6 kişi çalışsa, 30 bin binada 100 binlerce arama-kurtarma ekibine ihtiyaç duyulacak kısacası vatandaş sen yoksan bu işte bir eksik var. Özellikle gençler sizlere sesleniyorum, başka bir ilde bile olsanız burada aileniz yaşıyordur. Olası bir depremde çaresiz kalmak yerine her şey çok geç olmadan gerekli eğitimleri almanızı öneriyorum’’ ifadelerine yer verdi.

‘’Biz hem depremzedeyiz hem de arama-kurtarma ekibiyiz’’

Olası bir depremde arama-kurtarma ekiplerinin içerisinden de depremden etkilenenler olacağını belirten Karaçam, ‘’Arama-kurtarma ekiplerinin sayısı ne kadar çok olursa o kadar iyi. Biz hep şöyle düşünüyoruz, depremden illa ki etkilenenler olacaktır. Ekipten %40’ı gelsin, biz o 200 kişiyle de yapmamız gerekeni yaparız. Ancak eğitim alıp, bilinçli olanların sayısı ne kadar yükselirse o %40’ın karşılığı o kadar artar’’ dedi. Avantaj olarak Yalova’da 14 tane MAG-DER konteynırı olduğunu belirten Karaçam, bu konteynırların içerisinde arama-kurtarma ekipmanlarının hazır beklediğini ve duyarlı ve eğitimli olan vatandaşların yardım için hemen koşabileceğini söyledi.

‘’Tatbikatlar tecrübe kazanmak açısından önem taşıyor’’

Tatbikatların ekip ruhu ile çalışmayı öğrenilmesi ve senaryo üzerinden gerçekçi enkazlarda çalışarak tecrübe kazanmak açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Başkan Karaçam, geçtiğimiz günlerde Yalova’da yapılan büyük tatbikatın, normal zamanda yapılan tatbikattan çok farklı olduğunu ve ekiplerin hiç bilmediği enkazlarda gerçekçi senaryo üzerinden çalışarak faydalı bir deneyim yaşadığını ifade etti.

‘’Olası depremlerde ilk kurtarmayı halk yapıyor’’

Deprem anlarında ilk kurtarmayı halkın yaptığını belirten Karaçam, Mahalle Afet Gönüllüleri’nin bu konuda büyük önem taşıdığını belirtti ve ilk müdahaleyi yapan halkın, bilinçli ve eğitimli olması konusunda çalışmalar yaparak farkındalık yaratmayı hedeflediklerini, bu kapsamda da MAG Eğitimlerini sürdürdüklerini ifade etti.

‘’Yalova depreme hazır değil’’

Pek çok kişi tarafından merak edilen ve sıkça karşılaşılan bir soru olan ‘Yalova depreme hazır mı?’’ diye sorduğumuz soruya cevap veren Karaçam şu ifadelere yer verdi, ‘’Kendi kendimize sürekli soruyoruz Yalova depreme hazır mı diye. Hayır, tam anlamıyla hazır değiliz. Toplanma alanlarımız belirlendi ancak bu alanlar boş durumda. Afet durumunda toplanma alanlarına giden vatandaşların su, tuvalet gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için de hazırlıklar yapılması lazım. Biz bu konuda geniş bir çalışma yapılmasını ve toplanma alanlarının altyapılarının yapılarak, olası bir depreme hazır hale getirilmesini umuyoruz. Hep hazır olmak için uğraşıyoruz ancak bence şu an hazır değiliz.’’

Murat Can Aytemur