Karaçam, “Deprem sonrasında 7-8 metrelik dalgalar oluşabilir”

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam beklenen olası Marmara depreminin ardından büyüklüğü 7-8 metreleri bulan tsunami dalgalarının oluşabileceği uyarısında bulundu. Karaçam, bilim adamlarının açıklamalarının ve tarihi araştırmaların da bunu desteklediğinin altını çizdi

Haber Giriş Tarihi: 22.08.2024 04:20
Haber Güncellenme Tarihi: 22.08.2024 04:20

7.6 ve üzeri büyüklükte bir deprem beklentisi olan Marmara Bölgesi’nde en çok korkulan konulardan birisi de deprem sonrasında oluşması beklenen tsunami dalgaları. Böyle bir durumda en az depremde hayatını kaybedenler kadar enkaz altında kalan ancak yaşamlarını sürdüren vatandaşların büyük bölümünün de sular nedeniyle hayatını kaybedebileceği belirtiliyor. Bu noktada önemli açıklamalarda bulunan MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam bu konuda gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

Tarihte bunun örneklerinin olduğu ve yapılan bilimsel araştırmaların da bunu desteklediğini ifade eden Karaçam, “Olası Marmara depremi tsunami için erken uyarı sistemleri kuruldu. 2013 gibi uyarı sistemini yapanlar arasında olan Japon bilim adamı Yalova'da bilgilendirme yaptı. ‘Büyük dalgalar Yalova sahili dahil kıyı şeridini vuracak’ dedi. Dalga boyunun 7-8 metreleri bulabileceğini ifade ederek, 1 metrelik bir dalganın karada 100 metre içeriye girebildiğini ifade etti. Tarih bunu doğruluyor. 1509 depremi ve sonrasında denizden gelen dalgaların İstanbul’da surları aştığı söyleniyor. Rahmetli Aykut Barka Yalova’daki incelemelerde Taşköprü girişinde deniz kabukları bulunduğunu söylemişti. Olur mu olmaz mı tartışmalarını bir kenara bırakıp bu konuda önlem alınması şart. Sonuçta tarih yazmış, bilim de bunu destekliyor. Biz tedbirimizi alalım da yine olmasın” dedi.