Kahve fiyatları uçuşa geçti! Kafe işletmecileri zamları değerlendirdi

Enflasyondan Türk Kahvesi de nasibini aldı. Yalovalı kafe işletmecileri bu ay kahveye yapılan yüzde 15’lik zammın, işletmelere olan etkisini Yalova Hayat için değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 01.06.2024 01:53
Haber Güncellenme Tarihi: 01.06.2024 01:53
https://www.yalovahayat.com/

Sürekli artan enflasyon nedeniyle tüketim maddelerine günden güne zam geliyor. Çareyi ürün stoklamakta bulan vatandaşlar bir yandan zamları takip ederken diğer yandan kuru gıda, çay ve kahve gibi kolay bozulmayan ürünleri fazla fazla alıyor. Türk kültürünün vazgeçilmez içeceklerinden olan kahveye son günlerde gelen zamlar hem vatandaşı hem de kafe işletmecilerini etkiliyor. Sadece geçen ay yüzde 15’in üzerinde fiyat artışı yaşayan Türk Kahvesinin 100 gramı 46’TL’yi buldu. Zam gelmeden önce kilo fiyatı 390 TL civarında olan Türk Kahvesi şu anda 460 TL’den satılıyor. Zamlardan etkilenen kafe işletmecileri de müşteri kaybı yaşamamak adına zamları yavaş yavaş menü fiyatlarına yansıtmaya çalışıyor.

 

“Zam geleceğini önceden öğreniyoruz ama fiyatlara hemen yansıtmıyoruz”

Yalova’da insanların sosyalleşmek için en çok tercih ettiği mekanların başında gelen kafelerde Türk Kahvesinin fincanı 50 TL ile 100 TL arasında değişiyor. Sahil kesimi ve kafeler sokağındaki kafelerde 50 ile 70 TL arasında değişen fiyatlar daha lüks mekanlarda 100 TL’yi buluyor. 2012 yılından bu yana Yalovalılara içecek ve yemek hizmeti veren Coffee House işletme Müdürü Cengiz Sezer, zamların kendilerine olan etkisini Yalova Hayat’a anlattı. Kahvedeki fiyat artışlarının satışlarda almaya neden olmadığını ifade eden Cengiz Sezer, genel olarak müşteri sayısında belirgin bir azalma yaşadıklarını aktardı. Toptancıların ürünlere zam geleceğini kendilerine önceden söylediğini kaydeden işletme Müdürü Cengiz Sezer, “Plasiyerler, sipariş verdiğimizde zam geldiğini söylüyorlar. Hatta dün kola geldi, zamlı geldi. İlerleyen günlerde çay zamlı gelecek. Kahve zammını da haber verdiler zaten. Biz zam geleceğini öğreniyoruz ama hemen fiyat artışı yapmıyoruz. Müşterilerimiz rahatsız olmasın diye yavaş yavaş fiyatları arttırıyoruz.” dedi.

 

“İnsanlar alıştığı için artık tepkiyi azalttılar”

Ülke genelinde tüketim maddelerine gelen zamlar nedeniyle her geçen yıl müşteri sayısında azalma yaşadıklarını belirten Cengiz Sezer, “Müşterilerden zamlara tepki var ama yine de kahve içiyorlar. Bizim kültürümüzde çay ve kahve çok önemli olduğu için insanlar vazgeçmiyorlar. Çünkü bu artış her yerde var. Sadece kahve değil bütün tüketim ürünlerine zam geliyor. İnsanlar buna alıştığı için artık tepkiyi azalttılar. Yemek fiyatlarından rahatsız olmuyor insanlar. Yemek yemeye devam ediyorlar ama içecek zamları müşteriyi etkiliyor. İçecek satışlarımız azaldı.” şeklinde bilgi verdi.

Kafeler eskisi gibi tercih edilmiyor”

Yalova’da vatandaşların en çok çay tükettiğini ardından kahvenin tercih edildiğini dile getiren Sezer, “Bizde en çok çay tüketiliyor. Çaydan sonra kahve geliyor. Maliyeti daha düşük olduğu için fiyat olarak da en uygun içecek olduğu için genelde çay tercih ediliyor. Kahveye talepte azalma olmadı ama geçmiş yıllara göre çok büyük fark var. Bütün kafeler artık çok sakin. Eskisi gibi kafeler tercih edilmiyor. Sadece keyif yapmak isteyen insanlar akşam kafeye geliyor. Gündüz zaten neredeyse iş olmuyor. Yabancı müşterilerimiz dövizden karlı olduğu için onlar daha çok geliyor. Çalışan insanlar var, işten çıkıp dinlenmek, keyif yapmak için kafeleri tercih ediyorlar. Öğrenciler eskiden çok gelirdi ama onlar da azaldı. Bize şu an daha çok gündüz yoğun çalışıp akşam kafa dinlemek isteyen insanlar geliyorlar. Son birkaç yıldır çok durgunuz. Eski kalabalıklar bir daha olmayacak bunun da farkındayız.” açıklamasında bulundu.

Serap Polat