İslam âlemi için en önemli gecelerden biri olan ve Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olan Kadir Gecesi, İslam'da, "Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor.
Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek gece olarak önemini koruyan Kadir Gecesi şöyle anlatılıyor:
"Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh, rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur."
"Peygamberimiz ramazan gecelerini ibadetle geçirerek Kadir Gecesi'ni aramıştır"
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Fatih Mehmet Aydın, AA muhabirine, Kadir Gecesi'nin öneminin Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olmasından kaynaklandığını aktardı.
Hazreti Muhammed'in Kadir Gecesi'nde inanarak dua eden ve ibadet edenlerin geçmiş günahlarının affedileceğini belirttiğini aktaran Aydın, "Kadir Gecesi'nin hem ramazan ayında olması hem Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gece olması hem de 'bin aydan hayırlı' olarak nitelendirilmesi bu mübarek gecenin önemini ortaya koymaktadır." İfadelerini kullandı.
Kadir Gecesi'nin kesin olarak ramazanın 27. gecesi olmadığının altını çizen Aydın, "Kadir Gecesi'nin ramazan ayının hangi gecesi olduğu Peygamber Efendimiz tarafından bile bilinmemekte ve aranmaktadır. Peygamberimiz, Kadir Gecesi'nin ilk önce ramazanın ilk 10 gününde, sonra orta 10 gününde, sonra son 10 gününde aramıştır. Peygamberimiz de ramazan gecelerini ibadetle geçirerek Kadir Gecesi'ni aramış ve her gecenin ihya edilmesine özen göstermiştir." bilgisini paylaştı.
Hazreti Muhammed'in ramazanın son 10 gününün ihya edilmesine özellikle önem verdiğini ifade eden Fatih Mehmet Aydın, bir rivayete göre Kadir Gecesi'nin Ramazan’ın 27. Gecesi olduğunun bildirildiğini belirtti.
"Müslümanların önemli gecelerde birbirlerine dua etmesi gerekmektedir"
Müslümanların Kadir Gecesi'nde tövbe etmesi, namaz kılması, dua etmesi ve Kur'an okumasının toplumsal ve bireysel huzur için önem arz ettiğini dile getiren Aydın, şu ifadeleri kullandı:
"Müslümanların önemli gün ve gecelerde birbirlerine dua etmesi ve Allah'a yakarması gerekmektedir. Zor bir zamandan geçiyoruz. Başta Gazze olmak üzere dünyanın birçok yerinde Müslümanlar sıkıntılar içerisinde. Şu an Gazze'de insanlar su bulamaz hale geldi. Ondan dolayı ramazan ayında Allah'a sözlü olarak dua etmenin yanında bir de fiilli olarak Gazzeli Müslümanları desteklememiz, onlara en azından vereceğiniz sadaka, zekât ve fitrelerle yardım etmeliyiz.”
Kadir Gecesi yapılacak en önemli başlıca ibadet namaz kılmaktır. Kadir Gecesi namazı 4 rekattan veya 12 rekat şeklinde kılınabilir. Fakat bu namazın Kadir Suresi ile birlikte kılınması gerekir. Namaz bitiminden sonra 100 defa İnşirah suresi 100 defa Kadir suresi okunur.
Öte yandan bir rivayete göre Hz. Muhammed S.A.V'in amcasına tavsiye ettiği tesbih namazı, Kadir Gecesi'nde kılınabilecek namazlar arasında yer almaktadır. Bu gecede tesbih namazının kılınması, âlimler tarafından yapılan bir öneri olarak önemli bir yere sahiptir. Tesbih namazının her rekâtındaki tesbih: 'Subhânellâhi ve'l-hamdu li'llâhi ve lâ ilâhe illallâhu va'llâhu ekber' şeklindedir.
Kadir Gecesi namazına ise şu şekilde niyet edilir:
-"Ya Rabbi! Bu gece hürmetine, Efendimiz hürmetine, Rahmet-i ilahin hürmetine, benim tövbelerimi kabul eyle… Aff-ı ilahiyene,feyz-i ilahiyene mazhar eylediğin zümreye (topluluğa) ilhak eyle… Allahu Ekber.
Kadir Gecesi yapılacak diğer önemli ibadetler ise şu şekildedir:
Kuran-ı Kerim okumak
Oruç Tutmak
Tövbe etmek
Dua etmek
Sadaka vermek
Bol ibadet ve zikir
Bismillahirrahmânirrahîm.
-İnna enzelnahü fiy leyletilkadr
-Ve ma edrake ma leyletülkadr
-Leyletülkadri hayrüm min elfi şehr
-Tenezzelülmelaiketü verruhu fiyha biizni rabbihim min külli emr
-Selamün hiye hatta matle'ılfecr
Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın ismiyle.
-Biz o (Kur’an)nu Kadir gecesinde indirdik.
-Kadir gecesinin ne olduğunu sen nereden bileceksin?
-Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
-Melekler ve Ruh (Cebrail veya Ruh adındaki melek) o gece Rablerinin izniyle, her iş için inerler.
-O gece, tanyeri ağarıncaya kadar süren bir selâmettir.
Hilal Baldemir