K77 Yalova Arama Kurtarma Derneği Başkanı Adem Demirel, “Afet bilincini toplumda yaymalıyız”

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ilde ciddi can kayıplarına neden olan depremin yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan K77 Yalova Arama Kurtarma Derneği Başkanı Adem Demirel, toplumda afet bilincinin yayılmasının çok büyük bir önemi olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2024 10:16
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2024 10:16

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremde 10 ilde çok sayıda vatandaşımızı kaybettik. Depremin yıl dönümünde tüm ülkede olduğu gibi 17 Ağustos Marmara depremini yaşayan Yalova’daki arama ve kurtarma dernekleri de hep bir ağızdan halk arasında deprem bilinci ve eğitimlerinin önemine dikkat çektiler. K77 Yalova Arama Kurtarma Derneği Başkanı Adem Demirel yayınladığı mesajında, “Depremin ilk anında yola çıkarak bölgeye ulaştık. Ülkemiz ayaktaydı depremi yaşayanların feryadı, ne yapabiliriz diyenlerin feryadı bir birbirine karıştı. Kadirşinas ve yardımsever milletimiz ve devletimiz ele verdi bizler de AKDF Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu üye dernekler gibi K77 Yalova Arama Kurtarma Derneği ekipleri olarak saat 6’da hazırdık ve yola çıktık. Çünkü bizler deprem kuşağındaki bir ülke olduğumuzun bilinci ile her zaman hazır bekliyorduk” dedi.

Demirel, 1999 depreminde depremin ne olduğunu, yıkıcı etkisini ve enkazlarda kalan insanları kurtarmak için hazırlık yapmak gerektiğini öğrendiklerini belirterek, “Bir taraftan yardım malzemeleri bir taraftan arama kurtarma ekipleri seferber olmuştu, yine aynı durum yıkıldık hep birlikte bunun altından kalkacağız söylemleri evet biz bunun altından kalkarız fakat önemli olan bunun altında kalmamak” ifadelerini kullandı.

Demirel, ‘deprem öldürmez yıkılan binalar öldürür’ demekten ve kentsel dönüşüm ile binaların yenilenmesi ve afet bilincinin yerleşmesi ve bu bilinçle yaşamak gerektiğini anlatmaktan yorulduklarını vurgulayarak, “Arama kurtarmacılar olarak biz her zaman hazır olacağız. İnsanımızın da, devletimizin de hazır olması lazım. Yapı stokumuzun yenilenmesi, okullarda müfredata afet ve güvenli yaşam derslerinin konulması elzemdir. İnşallah olmaz demekle deprem ve diğer afetler durmayacak olmaya devam edecek. Bilim adamları ülkemiz için de yakın zamanda yine büyük depremler olacağından bahsetmektedirler” diye konuştu.

Demirel, bireysel olarak hazırlanmanın yeterli olmadığını, toplum olarak afetlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyleyerek, “Büyük büyük laflar etmek kolay biz zoru başaralım ve artık milat diyelim. Afet bilincini yayalım güvenli yaşamı öğrenelim. Eğitimlere katılalım yapı stokumuzun yenilenmesi için el ele verip gereğini yapmaya çalışalım. Eleştirmeden bir ve birlik olarak tabiki unutmadan unutturmadan” dedi.

Murat Can Aytemur