İsrail zulmüne sessiz kalmadılar! İşte ünlü isimlerin Gazze’ye destek mesajları

İsrail ordusu 7 Ekim’den bu yana Gazze’de adeta soykırım yapıyor. 236 gündür katliamlarına ara vermeyen İsrail ordusu son olarak yerinden edilen Filistinlileri güvenli bölge olarak yönlendirdikleri Refah’ta çadır kenti bombaladı. Dünya genelinde infial yaratan saldırı sonrası dünya çapında milyonlarca paylaşım yapıldı. Bu paylaşımlar arasında dünya çapında birçok ünlü ismin paylaşımları da dikkat çekti. İşte ünlü isimlerin Gazze mesajları…

Haber Giriş Tarihi: 29.05.2024 14:35
Haber Güncellenme Tarihi: 29.05.2024 14:35

Bütün dünyanın önünde katledilen Filistin halkı için dünya halkı adeta ayaklandı. Dünyanın dört bir yanında İsrail’i protesto sesleri yükselirken sosyal medyada da büyük bir kınama hareketi yürütülüyor. Her ülkenin vatandaşları bu katliamın sona ermesi için kendi devlet yetkililerine çağrı yaptı.

İsrail’i kınama ve tepki gösterme konusunda normal vatandaşların yanı sıra dünya çapında büyük üne sahip isimlerde oldukça duyarlı davranıyor. Birçok ünlü isim gerek sosyal medyadan gerekse sokak hareketlerinden bu katliama tepki gösteriyor.

ÜNLÜ İSİMLERDEN GAZZE'YE DESTEK MESAJLARI

Geçtiğimiz yıl dijital platformda yayınlanan Wednesday adlı diziyle şöhreti yakalayan Jenna Ortega, ilk günden bu yana sosyal medyadan İsrail’e tepki gösteren ve Gazze’ye destek olan isimlerden biri.

Son olarak Ortega, İnstagram hesabından Gazze'ye ilişkin yaptığı paylaşımda, Filistinli bir ailenin fotoğrafına yer verdi.

İsrail'in zorla yerinden edilmiş sivillerin bulunduğu Gazze'nin Refah kentindeki kampa düzenlediği saldırının ardından yaptığı paylaşımda ünlü oyuncu Ortega, "Binlerce çocuk katledilirken kitleler ateşkesi tartışıyor. İnsanlık nerede?" ifadesini kullandı.

Ünlü şarkıcı Megastar Tarkan, X hesabında  "Filistin’de tüm dünyanın gözü önünde devam eden katliamların engellenemiyor olmasını aklım almıyor. İşlenen bu insanlık suçunun durdurulamıyor olmasına inanamıyorum. Durdurulsun bu zulüm! Yeter artık! #RafahOnFire" ifadelerini kullandı.

Tarkan bir başka paylaşımında, "Gazze'ye ağır bombardımanlar devam ediyor. Masum siviller, çocuklar öldürülüyor ve dünya sessizce izliyor bu vahşeti. İnsanlık adına çok üzücü ve utanç verici." değerlendirmesinde bulundu.

Ünlü şarkıcı Mustafa Sandal ise "Refah'ta Filistinli sığınmacıların kaldığı çadır kampına saldırıp insanlık suçlarına yenilerini ekleyen İsrail'i ve başındaki katili kınıyorum! Çocuklar, masumlar ölüyor. Dünya maalesef sessiz! "Acı duyabiliyorsan, canlısın. Başkalarının acısını duyabiliyorsan, insansın!" #RafahOnFire" dedi.

Gülşen, X hesabında  "Filistin'de yıllardır yaşanan, dün gece Rafah'ı kül eden bu katliama tanıklık etmekten bir insan olarak utanıyorum." ifadelerini kulandı.

Hayko Cepkin, Gazze'ye yapılan saldırıların ardından X hesabından, "Halen devam eden katliamlara koskoca dünyada birleşip bir 'dur' diyecek, ya da ulan bir tane bile gerçekten samimi yaptırım yapabilecek kimse yok mu? Bu ne nalet bir yaşam formuymuşsun sen be insanoğlu çocuğu." ifadelerini kullandı.

Dünya çapında ünlü ABD'li oyuncu Mark Ruffalo, Gazze'de yaşananlara dikkati çekmek için yaptığı paylaşımda, "Tüm ölümler durmalıdır." ifadesini kullandı. Ruffalo, sosyal medya hesabından, "Gazze'de hayatları paramparça olan tüm masum çocuklar için tek yürek olarak diyoruz ki bizim adımızı kullanmayın. Tüm ölümler durmalıdır." açıklamasında bulundu.

"Bizim adımızı kullanmayın" mesajıyla bir video paylaşan Ruffalo, "Şu anda Gazze'de 6 yaşın altındaki her 2 çocuktan biri yetersiz besleniyor ve açlık tehlikesiyle karşı karşıya. Filistin'de derhal ateşkes talep etmek için dünyaya katılın. İnsanlığımız buna bağlı. Başka bir dünya mümkün ve biz bunu gerçekleştirmeye söz veriyoruz." ifadesine yer verdi.

Dünyaca ünlü "The Crown" dizisi ve Afgan yazar Khaled Hosseini'nin unutulmaz kitabından uyarlanan "Uçurtma Avcısı" filmindeki oyunculuğuyla hafızalara kazınan aktör Abdalla, katıldığı 75. Emmy Ödülleri töreninde sol avucunun içine "Never Again (Bir daha asla)" sloganını yazarak Gazze'deki soykırımı bu kadar global bir organizasyonda protesto etmişti.

Aktör Abdalla, Prenses Diana'nın sevgilisi Fayed'i canlandırdığı "The Crown" dizisinin final kutlamasında da iki elinin arka yüzüne "Kalıcı ateşkes", avuç içlerine ise "Rehineleri geri verin" ve "İşgale son verin" yazarak kameralara poz vermişti.

Bunların ardından İngiltere'nin başkenti Londra'da 30 Mart'ta düzenlenen Filistin'e destek yürüyüşüne katılan İngiliz oyuncu, Gazze'deki insani krizi değerlendirdi. Mısır asıllı aktör Abdalla, Gazze'de acil ateşkes çağrısıyla düzenlenen ulusal yürüyüşe katıldığı için son derece gurur duyduğunu fakat Gazze'ye yönelik saldırıların hala devam ediyor olması nedeniyle büyük üzüntü içerisinde olduğunu dile getirdi.

Dünya çapında yaptığı insani yardımlarla ve kampanyalarla dikkat çeken ABD'li oyuncu Angelina Jolie, İsrail'in Gazze'de sivillere yönelik saldırılarına tepki gösterdi ve yardım çağrısında bulundu. Jolie "İsrail'de yaşananlar bir terör eylemidir. Ancak bu, Gazze'de gidecek hiçbir yeri olmayan, yiyecek ve suya erişimi olmayan, tahliye imkânı olmayan ve hatta sığınmak için sınırı geçme gibi temel bir insan hakkı olmayan sivil halkın bombalanması sırasında kaybedilen masum hayatları haklı gösteremez." ifadelerini kullandı.

Şarkıcı Haluk Levent "Dünyanın en modern ülkelerine mesaj! Gazze'deki çocukların ölmesini önlemek için Müslüman olmanıza gerek yok. Sadece insan olmak yeterli." ifadeleriyle üzüntüsünü dile getirdi. Ayrıca Levent, geçtiğimiz haftalarda Birleşmiş Milletler’de davetli olarak katıldığı bir toplantıda İsrail’in Gazze’deki soykırımına değinmiş ve ateşkes çağrısı yapmıştı.

"HER SANİYE ÇOCUKLAR ÖLÜYOR FİLİSTİN'DE"

Dünyaca ünlü Türk piyanist Fazıl Say sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, "Gökten ışık yağmuru gibi bombalar yağıyor gece vakti bir şehre. Her saat yüzlerce suçsuz çoluk çocuk can veriyor bomba yağmurunda. Bir aydır bunu seyrediyoruz. Çıkmıyor akıldan. Dayanamıyorum. Durun, ne olur durun." çağrısında bulundu.

Ünlü müzisyen, Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Norveç, Macaristan, Belçika ve Hollanda'da vereceği konser programını da paylaşarak, şu ifadeleri kaydetti: "Her saniye çocuklar ölüyor Filistin'de. Oslo'da bir müzisyen, benim konserimi boykot etme çağrısında bulunmuş. Sebep? Barıştan yana olmam herhalde. Programda Bach'ın 'Goldberg Çeşitlemeleri' eseri var. Yani bu arkadaş, bir yandan Bach'ı da boykot ediyor. Tebrik ederim kendisini! Düşünsün, 24 bin ton bomba Oslo'ya düşse, binlerce suçsuz sivil insan ölse? Haritayı ters çevirsin. Hayatında bir kere olsun, kendini Orta Doğu'da doğmuş bir çocuğun yerine koysun. Bazı müzik blog yazarları da onun gönderisini alıntılamış, haber yapmış. Bu artık anlamamak değil, anlamayı istememek!"

Filistin asıllı ünlü süper model Gigi Hadid, İsrail ile Hamas arasında yaşananlar sonrası daha önce olduğu gibi yine tepkisini dile getirdi. "Filistinliler için umutlarım ve hayallerim var ama bunların hiçbiri, tek bir Yahudi'nin bile zarar görmesini içermiyor" diyen Hadid, "Hem Filistinli hem de Yahudi sevdiklerimle taziyelerimi paylaşıyorum" ifadesini kullandı.

Filistinli iş insanı Muhammed Hadid’in ABD'de doğup büyüyen kızı ve ablası Gigi gibi modellik yapan Bella Hadid "Sessizliğim için beni bağışlayın" diyerek söze başladı.  Model "Her gün ölüm tehditleri alıyorum. Telefon numaram sızdırılmış ve ailem tehlikede. Artık sessiz kalmayacağım. Korku bir seçenek değil. Filistin'deki insanlar ve çocuklar, özellikle Gazze'dekiler, sessiz kalmamamıza dayanamazlar. Biz değil, onlar çok cesur" dedi.

Hadid "Gazze'ye yapılan saldırılarda hayatını kaybeden ve aile üyelerini kaybeden çocuklar için yas tutuyorum" ifadelerini kullandı. Ayrıca ABD’de Filistin için yapılan protesto yürüyüşlerine katılan Bella Hadid gerek sosyal medyada gerekse sosyal yaşamında sık sık İsrail’in saldırılarını kınayacak açıklamalar yapmaya devam ediyor.

Filistin için asla sessiz kalmayan ve her koşulda desteklerini gösteren dünyaca ünlü isimlerin başında her zaman Bella Hadid geliyor.

İSPANYOL SANATÇILARDAN TOPLU DESTEK

Aralarında, "La Casa de Papel" dizisinde "Nairobi" karakterini canlandıran Alba Flores, aktörler Pepe Viyuela, Alberto San Juan, Juan Diego Botto, şarkıcı Amparo Sanchez ile şarkıcı ve şair Marwan'ın da yer aldığı bir grup duyarlı İspanyol sanatçı, Filistin'e destek için seslerini sosyal medyada duyurdu.

Sanatçıların videosunda, "İsrail, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ni ayrım gözetmeksizin bombalamayı sürdürüyor. Filistin halkına en büyük zararı verebilmek için Gazze'yi sistematik şekilde bombardımana tutan İsrail özellikle okulları, evleri, hastaneleri, sivil altyapıları, camileri, ambulansları hedef alıyor. Şimdiye kadar 20 binden fazla kişi öldürüldü ve bunların yüzde 70'i kadın ve çocuk. Save the Children'a göre Gazze'de her 10 dakikada bir çocuk öldürülüyor." ifadeleri kullanıldı.

Gazze için ilk günden bu yana durmadan destek çağrısında bulunan oyuncu Deniz Uğur da "İslam, bir dinin ötesindedir. Allah'ın yarattığı her varlığı kapsayan yüce bir nur felsefesidir. Kolaylıkla söyleyebiliriz ki, şu anda deneyimleyebildiğimiz cihattır. Bu sancılı bir süreç ama sonu aydınlık. Lütfen hak ile kalın." ifadelerini kullandı.

Hilal Baldemir