İsrail ve Hamas arasındaki ateşkes müzakereleri başladı! İşte görüşmeden çıkan sonuç

İsrail ve Hamas arasında 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmaların neredeyse 5 ay dolmak üzereyken Gazze’de açlıkla mücadele giderek daha büyük boyutlara ulaşıyor. Son olarak yetersiz beslenme sonucu hastanede tedavi gören 10 yaşındaki Yezen el-Kefarne bir deri bir kemik kalarak hayatını kaybetti. İki taraf arasında ramazan ayında yapılması planlanan ateşkes için Hamas ve arabulucular ile görüşmeler Salı Günü Kahire’de hiçbir ilerleme sağlanamadan sona erdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2024 14:59
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2024 14:59

Bütün dünyanın gözleri Gazze’de yaşanan insanlık dramına çevrilmişken Hamas ve İsrail arasında planlanan ateşkes görüşmelerinden çıkacak sonuç merakla bekleniyordu. Bugün gerçekleşen Gazze'deki ateşkes müzakereleri hiçbir ilerleme kaydedilmeden sona erdi.

Üst düzey Hamas yetkilisi Bassem Naim, Londra merkezli Reuters'e yaptığı açıklamada, Filistinli militan grubun iki gün süren görüşmelerde ateşkes anlaşması önerisini arabuluculara sunduğunu ve İsrailli yetkililerden gelecek yanıtı beklediklerini söyledi.

Naim'in, "(Başbakan Benjamin) Netanyahu bir anlaşmaya varmak istemiyor ve top artık Amerikalıların sahasında" diyerek anlaşmaya varması için baskı yaptığını dile getirdi.

İsrailli taraflar ise Kahire'de gerçekleşen görüşmeler hakkında kamuya açık yorum yapmaktan kaçındı.

Ancak yetkililer İsrail'in görüşmelere heyet göndermediğini, Hamas'ın başlangıçta altı hafta sürecek ateşkes kapsamında serbest bırakılacak 40 yaşlı, hasta ve kadın rehineden oluşan bir liste sunmasını talep ettiğini söyledi.

İsrail tarafı bunları talep ederken Hamas, Gazze'ye büyük ölçekli insani yardımın girmesine izin verilmesini ve kıyı şeridinin kuzeyindeki evlerinden yerinden edilen Filistinlilerin geri dönmesine izin verilmesini talep ediyor.

İki tarafın bu istekler üzerinde uzlaşmaya varamadığı ve bugün Kahire’de yapılan görüşmelerde herhangi bir ilerleme kaydedilmeden görüşmenin sona erdiği bildirildi.

Hilal Baldemir