İsrail ve Filistin arasında devam eden savaşın 26’ncı gününde Gazze’ye yoğun bombardıman devam ediyor. Savaşın bilançosunun giderek artması ve ölenlerin yüzde 70’inin kadın ve çocuklardan oluşmasına rağmen bütün dünya sessizliğini koruyor.
Öte yandan Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede İsrail boykot hareketi devam ediyor. Bu kapsamda vatandaşlar İsrail’e ait markaları ve ürünleri boykot ediyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi son 25 günde 6’ncı kez İsrail’in Gazze’ye karşı işlediği savaş suçları için toplandı.
Kurulduğundan bu yana 9 bin 461 kez toplantı gerçekleştiren BMGK, İsrail'in Gazze'deki katliamlarının durdurulmasına yönelik yine bir karar alamadı.
Filistinli yetkiliden tepkili konuşmaBir noktadan sonra toplantı ABD ve Rusya'nın birbirleriyle çekişmesine dönünce araya giren Filistin BM Gözlemcisi Riyad Mansur, dayanamayıp söz aldı ve Konsey'deki tarihi konuşmalardan birine imza attı.
Filistin'in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, sözlerine Gazze'nin şu anda yeryüzündeki cehennem olduğunu dile getirerek başladı.
"İnsanlığı cehennemden kurtarmanın bugün BM için Filistinlileri Gazze'den kurtarmak anlamına geldiğinin" altını çizen Mansur, İsrail'in gerçekleştirdiği hava saldırılarından dolayı Gazze'deki evlerin yarısının hasar aldığını ya da yıkıldığını belirtti.
"Halkın hepsi yerinden edildi"Mansur, bombalamalar nedeniyle Gazze halkının tamamının yerinden edildiğini vurguladı.
İnsanların araçların içinde ya da sokaklarda uyuduğunu ve "nereye giderlerse gitsinler öldürüldüğünü" dile getiren Mansur, Gazze'de ölü sayısının her dakika arttığının altını çizdi.
Gazze'de katliam her geçen dakika artarak devam ederken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin boş konuşmalarla dolu bir oturumu daha sonuç alınamadan sona erdi.
Mısır'a göç zorlanıyorGazze'ye bombardımana devam eden İsrail'in Gazzelilerle ilgili sürgün planı olduğu konuşuluyor.
Hükümetin hazırladığı gizli savaş planı, yüz binlerce Gazzelinin Mısır'a zorla göç ettirilmesini hedefliyor.
Plana göre ilk olarak Gazzeli siviller Sina Çölü'nün kuzeyine sürülecek. Ardından ikinci aşamada, başta çadır kentler kurulacak, ardından kalıcı kentler inşa edilecek. Son olarak ise geri dönüşü engellemek için güvenlik bölgesi oluşturulacak.
Öte yandan Güvenlik Konseyi’nin en son 2016 yılında Gazze ile ilgili karar aldığı hatırlandı. Dönemin ABD yönetimi, 2016 yılının Aralık ayındaki Konsey toplantısında Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşimlerinin durdurulmasını öngören BM Güvenlik Konseyi tasarısını, beklenmedik şekilde veto etmedi.
Konsey, İsrail'e "Yahudi inşaatlarını durdur" demiş oldu. Ancak BM Güvenlik Konseyi'nin talimat niteliğindeki kararına karşın İsrail, yasadışı Yahudi yerleşimlerini hızla artırdı.
Hilal Baldemir