İsrail’in esaretinden kurtulan Filistinli kadın: Biz sokaktan geldik, yine sokaklara döneceğiz

İsrail ve Hamas arasında yapılan esir takası anlaşması ve beraberindeki ateşkes anlaşması 24 Kasım Cuma günü sabah saatleri itibariyle başladı. 4 gün sürecek ateşkesin başlamasıyla birlikte Gazze’nin kuzeyine sığınan siviller evlerine dönmeye başladı. İsrail’in hapishanelerinde esir tutulan ve esir takası anlaşmasıyla serbest bırakılan Filistinli kadınlar, ''serbest kalmalarının Gazze'deki şehitlerin kanıyla olduğunu'' vurguladı. Serbest bırakılan kadın esirler Gazze’de büyük bir coşkuyla karşılandı. İsrail hapishanelerinden kurtulan 24 yaşındaki Filistinli bir genç kadın, "Biz sokaktan geldik, yine sokaklara döneceğiz." ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2023 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2023 10:20

İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmalar 49’uncu günde rehine takası konusunda sağlanan mutabakat ile 4 günlük ateşkesle askıya alındı. Karşılıklı esir takası yaparak ateşkes sağlayan iki ülke 24 Kasım Cuma günü itibariyle ellerindeki esirleri serbest bırakmaya başladı. Hamas, söz verdiği gibi 13 İsrailli rehineyi salıverdi. Buna karşılık İsrail ise hapishanelerinde tuttuğu 24'ü kadın, 15'i çocuk olmak üzere 39 Filistinli tutsağı serbest bıraktı.

İsrail tarafından serbest bırakılan Filistinli esirler Gazze’de büyük bir coşku ile karşılanırken aileleriyle hasret giderdiler. Serbest bırakılan Filistinli kadınlar, "serbest bırakılmalarının Gazze'deki şehitlerin kanıyla sağlandığını" vurguladı.

39 Filistinli kadın artık özgür

İsrail’e karşı savaş başlatan Hamas’ın söz verdiği gibi 13 İsrailli esiri serbest bırakmasının ardından işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan İsrail'e bağlı Ofer Hapishanesi'nden 24'ü kadın, 15'i 18 yaş altı çocuk olmak üzere 39 Filistinli esir de serbest bırakıldı.

Öte yandan Gazze’de serbest bırakılan Filistinli esirler sabırsızlık içinde beklenirken yoğun kalabalık Filistin ve Hamas bayraklarıyla Batı Şeria'nın Betunya Beldesi'nde bir araya geldi. Serbest kalan Filistinli kadın ve çocuklar, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki ailelerine kavuşmanın mutluluğunu yaşadı.

"Serbest bırakılmamız Gazze’deki şehitlerimizin kanıyla oldu"

16 yaşında girdiği İsrail hapishanesinde 8 yıl esir kaldıktan sonra 24 yaşında özgürlüğüne kavuşan Filistinli genç kadın Merah Bekir, Doğu Kudüs'te bulunan evinin önünde basın mensuplarına açıklama yaptı. Merah Bekir, “Her ne kadar serbest kaldığımız için sevinçli olsak da Gazze'de şehit olan Filistinliler için büyük acı duyuyoruz." dedi. Filistinli genç kadın, "Serbest bırakılmamız Gazze'deki şehitlerimizin kanıyla oldu. Onlara selam olsun. Direnin diyorum, Allah sizi unutmayacak, sizi destekleyecek." dedi. Bekir, özgürlüğüne kavuşan biri olarak bundan sonra ne yapmayı planladığına dair sorulan soruyu, "üniversitedeki eğitimine devam etmek ve hukuk okumak" olarak yanıtladı.

Bir diğer Filistinli esir 24 yaşındaki Ragad el-Fenni ise, "Bizim için sürpriz oldu, bu kadarını beklemiyorduk." diye konuştu. Fenni, İsrail'in ihlallerine karşı direnmeye devam edeceklerinin altını çizerek, "Biz her zaman sokaktaydık, sokaktan geldik, yine sokaklara döneceğiz." ifadelerini kullandı.

Hilal Baldemir