İsrail-Hamas savaşı altın fiyatlarını uçurdu! İsrail-Filistin arasındaki çatışmalar altın fiyatını yükseltecek mi? Altın fiyatları artacak mı?

İsrail-Filistin arasındaki patlak veren kriz hali piyasalarda da kendini gösterdi. Özellikle döviz ve altın alım satım oranlarında gözle görülür bir yükselme yaşandı. Kuyumculuk sektörüne de İsrail-Hamas savaşının etkileri büyük bir hızla devam ediyor. İşte altın piyasasında son durum ve etkileri...

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2023 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2023 11:20
https://www.yalovahayat.com/

İsrail-Filistin arasındaki patlak veren kriz hali piyasalarda da kendini gösterdi. Özellikle döviz ve altın alım satım oranlarında gözle görülür bir yükselme yaşandı. Kuyumculuk sektörüne de İsrail-Hamas savaşının etkileri büyük bir hızla devam ediyor. 

Hamas’ın İsrail’e saldırması piyasalarda dengesizlik yarattı. İsrail-Filistin krizi finans piyasalarında belirsizliği artırarak özellikle altın piyasasında gözle görülür bir etkiye neden oldu. Yalova Kuyumcular Derneği Başkanı Kamer Kuyumcu’nun işletme sahibi Sıtkı Pakçay, altında yükselişin devam ettiğini söyleyerek sektörde kararsızlığın hakim olduğuna dikkat çekti. Sıtkı Pakçay, kuyumculuk sektörünün dünyayı etkileyen krizden nasıl etkilendiğini yalovahayat.com’a açıkladı. 

“Altının yükselişi devam ediyor”

Sektörde şu anda müşteri olarak kararsızlığın olduğunun altını çizen Pakçay, “Altında yükseliş devam ediyor daha da yükselmesini bekleyip bozdurmak isteyenler de var. Altın böyle karışık zamanları seven bir maden nerede bir savaş ya da karışıklık olursa sıkıntılı ortamlarda altın yükselir. Şu anda da yükselişi devam ediyor ne zaman ki ortam yumuşarsa, savaş hali son bulursa o zaman altın da durağanlaşır ama yön olarak yukarıya doğru devam eder” dedi.  “İnsanlar çeyrek altın yerine gram altına yöneliyorlar” Yaz sezonunda beklenen artışı kuyumcular olarak göremediklerini ifade eden Pakçay, “İnsanların alım gücü düştüğü için altına ulaşmak bu fiyatlarla zor, eski alışkanlıklar azalarak devam ediyor. Tüketici de bütçesini daraltmak zorunda kalıyor onlar da işin içinden çıkamıyorlar. Ticaretin zorlaşması insanların hayatını da olumsuz bir şekilde etkiliyor. Son zamanlarda yaşanan savaş kriziyle altın -20 yükseliş yaşadı. Altın 1680’lerdeydi 1750’ye çıktı, bayağı büyük bir artış oldu. Şu anda 1 gram bileziğin satış fiyatı 1700 TL, çeyrek altın 2970 TL, tam altın 11.700 TL, cumhuriyet altını 11.950 TL, 24 ayar külçe altının satış fiyatı 1820 TL. Fiyatlar her gün 5-10 lira üstüne koyarak devam ediyor. Kaos ortamında güvenli liman olarak görülen altına talep oluyor. Bu sadece halkın alışverişi değil dünya ülkeleri de altın madenine yöneliyor. Piyasa normalleştiği zaman biraz daha yumuşama olmasını bekliyoruz. Alım gücü zorlaştığı için çeyrek altın yerine gram altın satılmaya başlandı sonra alternatifi olan yarım gram altın satıldı ve 0,25’e kadar düştü. Devletin almış olduğu kararla birlikte yurtdışına döviz çıkışının engellenmesi için 0,25 ve 0,50 altınların üretiminin durdurulması kararı alındı. Altın ithalatının daha çok olmaması için böyle bir karar verildi. Alım gücünün daralması nedeniyle insanlar çeyrek altın yerine gram altına yöneliyorlar” diye konuştu. 

“Kenarda bir birikimin olması şart”

Altının her zaman uzun vadeli kazandıran bir maden olduğuna dikkat çeken Pakçay, “Kısa süreli olarak altın düşünülmez altını aldığın zaman bir sene bekleyeceksin. Geçen seneden bu seneye %80 civarında bir artış görüldü. Altın başlangıç noktasından itibaren hep bir yükseliş trendi yaşıyor çünkü maden her zaman para yapar hele ki bizim ülkemizde paramız değer kaybettiği için daha fazla yükseliş oluyor. Şu an herkesin bir tasarruf yapma zorunluluğu var, yarın öbür gün sürprizlerle karşılaşmamak için bir güvence olarak kenarda bir birikimin olması gerekiyor” açıklamasında bulundu.  M. Tunç Tanrıverdi