İsrail basınından ateşkesin uzatılması haberi!

Gazze’de Cuma gününden bu yana devam eden ateşkes rehine takasının devam etmesiyle altıncı gününe girdi. İsrail basınından yapılan bir habere göre Gazze’de verilen ‘insani aranın’ uzatılmasına ilişkin adımların kabul edileceği konuşuluyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2023 12:14
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2023 12:14

İsrail ve Hamas arasında 7 Ekim’den bu yana devam eden çatışmalara 47. günde rehine takası anlaşması ile ara verildi. 24 Kasım Cuma gününden bu yana devam eden ateşkes ile birlikte İsrail ve Hamas arasında rehine takası devam ediyor. Devam eden süreçte 'insani aranın' uzatılmasına ilişkin müzakereler de sürdürülüyor...

Ateşkes daha fazla uzayabilir

Ateşkesin uzatılması için aracı ülkelerinde dahil olduğu müzakereler devam ederken, İsrail devletine ait kanal olan KAN'da yayınlanan habere göre, taraflar arasında devam eden müzakerelerde, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalara verilen "insani aranın" birkaç gün daha uzatılabilmesi ve "asker ve sivil esirlerin takasını" devam ettirmeyi içeren bir mutabakatın ele alındığı aktarıldı.

İsrail dış istihbarat teşkilatı MOSSAD Direktörü David Barnea, ABD dış istihbarat teşkilatı CIA Direktörü William Burns, Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ve Katarlı yetkililerin Katar’ın başkenti Doha'da gerçekleştirdikleri toplantıda, müzakerelerin devam ettiği belirtildi.

Doha'da gerçekleştirilen zirvede taraflar arasında "Gazze Şeridi'ndeki askerler, zorunlu askerlik görevini yapanlar ve sivil erkek esirlerin takas edileceği bir anlaşma üzerinde çalışıldığı" bilgisi paylaşılırken Hamas'ın kalıcı bir ateşkes talep ettiği ve İsrail'in ise buna karşı çıktığı bilgisi paylaşıldı.

İsrail hükümetinden "olumlu" mesaj, koalisyon ortağından "itiraz"

Pazar günü İsrail Hükümet Sözcüsü Eylon Levy, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, taraflar arasında gerçekleştirilen müzakerelerde çatışmalara verilen "insani aranın" beş gün daha uzatılabileceğini belirtmişti.

Bu acıkamaya karşın, İsrail'de koalisyon ortağı aşırı sağcı isimden, yapılacak mutabakata itiraz gelmişti.

Aşırı sağcı görüşleriyle dikkat çeken İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, abluka altındaki Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulmasını, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin "dağılması" olarak değerlendirmişti.

Ben-Gvir, X sosyal medya platformunda yaptığı paylaşımında, "Savaşın (Gazze'ye saldırıların) durdurulması = hükümetin dağılması." Açıklamasını yapmıştı.

24 Kasım Cuma gününden bu yana iki ülke arasında, Gazze Şeridi'nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 61 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 180 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Hilal Baldemir