İnstagram'dan Filistin sansürü! Paylaşımları engelliyor iddiası!

Son günlerde İnstagram kullanıcılarının büyük bir kısmının Filistin ile ilgili paylaşımların sansürlendiğine ilişkin paylaşımlar yaptığı görülüyor. Instagram kullanıcıları Filistin ile ilgili yaptıkları paylaşımların akışta üstte görünmediğini ve hikaye paylaşımlarının ise kaldırıldığını iddia ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2023 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2023 12:01
https://www.yalovahayat.com/

İsrail ve Filistin arasında süren çatışmaların 13’üncü gününde gerilim azalmazken dünyanın her yerinden savaşı durdurun çığlıkları yükseliyor. Son olarak İsrail’in Gazze’de bulunan El-Ehli Baptist Hastanesini vurması sonucu son açıklamaya göre aralarında çok sayıda çocuğun da olduğu 850 kişi hayatını kaybetti. İsrail’in bu barbar saldırısı bütün dünyada büyük tepkilere yol açtı insanlar İsrail’i protesto etmek için sokaklara döküldü.

Öte yandan Gazze’de yaşanan vahşeti ve insanlık dışı olayları tüm dünyanın görmesini sağlayan sosyal medya platformlarında da her an yeni bir gelişme yeni görüntüler paylaşılmaya devam ediyor. Dünyanın her yerinden savaşla ilgili kullanıcılar milyonlarca paylaşım yapıyor.

Fakat son günlerde Instagram kullanıcıları bu savaşta Instagram’ın bir taraf olduğunu gösteren iddialarda bulundu. Öyle ki Instagram kullanıcıları, sosyal ağı Filistin’i destekleyen paylaşımları kasıtlı olarak sansürlemekle suçluyor.

Olayın ilk örneklerinden biri New York’ta yaşandı. İddiaya göre New York’ta yaşayan ve Instagram’da 866 takipçisi olan Hena Mustafa isimli kullanıcı geçtiğimiz hafta İsrail’in abluka altına almasıyla birlikte Filistin’de yaşanan gelişmelerle ilgili paylaşım yapmaya başladı. Ne var ki Mustafa’yı takip eden kişiler, gönderilerinin artık Instagram akışlarının üst kısmında görünmediğini, adının Instagram’da aranamaz hale geldiğini ve gönderileriyle etkileşime giremediklerini bildirdi.

Sansürleme iddiası

Bu iddialar üzerine sorunu takip eden Arap Sosyal Medyayı Geliştirme Merkezi 7amleh sosyal medya izleme grubunun kurucusu ve yöneticisi olan Nadim Nashif, binlerce kullanıcının benzer sorunları yaşadığını açıkladı. 7amleh, platformun bilinçli sansür uyguladığından şüpheleniyor. Nashif açıklamasında, “Maalesef gölge yasaklama, geçen hafta Filistin içeriklerinin susturulup sansürlendiğini gördüğümüz birçok yoldan sadece biri. Bu tip, kriz zamanlarında Meta’nın bir eğilimi ve Filistinlilerin ve müttefiklerinin, Filistin’de devam eden krizle ilgili yayınladıkları içerikte sınırlı erişim yaşandığına dair önemli bir artış gördük.”

Yapılan bu gizli yasaklama ya da diğer adıyla gölge yasaklama, bir kullanıcı veya içeriği tamamen veya kısmen engelleyerek kullanıcının görünmez hale gelmesini sağlar ve kullanıcı yasaklandığını hemen fark edemez.

META açıkladı: Yanlışlıkla…

İnstagram Meta tüm bu iddialar üzerine yaptığı açıklamada, “Asla belirli bir topluluğu veya bakış açısını bastırma niyetimiz yok ancak devam eden çatışmada daha yüksek hacimde içeriğin rapor edilmesi nedeniyle yanlışlıkla kaldırılmış olabilir.”

Ancak Nashif, Meta’nın bunu ilk kez yapmadığını daha önce de Mayıs 2021’de Filistin hakkında paylaşım yapan Facebook ve Instagram kullanıcılarına ait gönderilerin erişiminin engellendiğine benzer bir açıklama yaptığını belirtti.

Fakat Meta’nın yaptığı bu açıklamalara rağmen hala hesabında hikaye yayınladıktan sonra gölge yasağına maruz kaldığını açıklayan kullanıcılar var. Öte yandan Times muhabiri Azmat Khan da dahil olmak üzere birçok kullanıcılar sansür uygulandığını iddia etmeye devam ettiler.

Açıklama yapmıyorlar

Bütün bu sorunların yanında Meta’nın ayrıca, birçok profilde “Filistinli” ifadesinin ardından Arapça olarak yazılan “Allah’a hamd olsun” ifadesinin birden fazla Instagram profilinde “Filistinli teröristler” olarak tercüme edildiği bir sorun yüzünden çok sert tepki aldığı öğrenildi.

Öte yandan medya izleme grubu Free Press’in uzun yıllardır görev yapan çalışanı Nora Benavidez, konuya ilişkin, “İnsanlar normalden çok daha düşük izleyici sayısıyla karşılaşıyor ve şu soruyu sormak zorunda kalıyor: Bunun nedeni insanların içeriği ilginç bulmaması mı, yoksa platformların aldığı temel kararlar mı? Bunlar hiçbir bağlamda cevabını alamadığımız sorular çünkü bu şirketler herhangi bir dış düzenlemeyle hesap verme konusunda teşvik edilmiyor.” Açıklamasını yaptı.

Hilal Baldemir