Instagram açıldı mı? Instagram ne zaman açılacak? Instagram açılacak mı? Instagram erişim engeli kaç gün sürecek?

Türkiye 24 saati aşkın süredir en popüler sosyal medya platformlarından biri olan Instagram’a erişim sağlayamıyor. Vatandaşlar Instagram’a neden erişim sağlanamadığını merak ederken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla platforma erişim engeli getirildiği öğrenildi. 24 saatten daha uzun süredir kapalı olan Instagram’ın ne zaman açılacağı büyük merak konusu oldu. Peki, Instagram ne zaman açılacak? Instagram açılacak mı? Instagram erişim engeli kaç gün sürecek? Instagram açıldı mı? İşte bu soruların cevabı…

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2024 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2024 10:40

Dünya gündemine oturan ve birçok ülkeyi etkileyen Instagram erişim sorunu tartışma konusu olmaya devam ediyor. 1 Ağustos 2024 tarihinde başlayan Instagram erişim engeli 24 saatten uzun süredir devam ediyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişime kapatılan Instagram’ın açılıp açılmayacağı ise büyük bir soru işareti. Peki, Instagram ne zaman açılacak? Instagram açılacak mı? Instagram erişim engeli kaç gün sürecek? Instagram açıldı mı? İşte detaylar…

Türkiye’de 60 milyona yakın kullanıcısı bulunan ve dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan Instagram erişime kapatıldı.

BTK'nın aldığı kapatma kararının ardından gözler hükümet kanadından gelecek açıklamalara çevrilirken konuyla ilgili en net açıklama Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan geldi. 

Bakan Uraloğlu Instagram'ın açılması için gerekli şartları kamuoyu ile paylaştı.

FAHRETTİN ALTUN’UN AÇIKLAMASI TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Önceki gün İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşım sonrası BTK böyle bir karar almıştı. 

Altun açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

Filistin direniş hareketi Hamas'ın siyasi büro şefi İsmail Heniye, düşmanlarının asla anlayamayacağı bir tevazuyla şehadete yürüdü. Filistin davasının en büyük kahramanlarından biri olarak tarihe geçen şehidimize Allah’tan rahmet diliyoruz. İslam aleminin ve Filistin’in başı sağolsun. 

Ayrıca, Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir. 

Küresel sömürü düzenine ve adaletsizliğe hizmet ettiğini defalarca göstermiş olan bu platformlara karşı ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz. Her fırsatta ve her platformda Filistinli kardeşlerimizin yanında olacağız.  

Filistin er ya da geç özgür olacaktır. İsrail ve destekçileri bunu engelleyemeyecektir.

BTK DUYURDU! INSTAGRAM'A ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

İlerleyen saatlerde ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirildiği duyuruldu.

BTK'nin "site bilgileri sorgu sayfasında", Instagram'a erişim engeli kararı alındığı açıklaması yer aldı.

INSTAGRAM NE ZAMAN AÇILACAK?

Dün sabah saatlerinde büyük bir sürprizle karşılaşan kullanıcılar ise sosyal medya platformu Instagram'ın ne zaman erişime açılacağını merak ederek gözler yeniden yetkililere çevirdi. En net açıklama ise bugün Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'ndan geldi.

Bakan Instagram'ın erişime açılmasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı;

"Biz hukuk ülkesiyiz ülkemizin koyduğu kurallar var ülkeminiz değerleri hassasiyetleri var. Bu noktada kaynakları ülkemiz dışında olan ancak ülkemizde de temsilcileri bulunan, ki tamamının temsilcisi var, bazı sosyal medya platformları var. Bizim bunlardan uygulanmasını isteğimiz belli kural ve mevzuatlar var.

INSTAGRAM ERİŞİM ENGELİ KAÇ GÜN SÜRECEK?

Zaman zaman bunlara uyulmasında yaptığımız uyarılara rağmen bazı problemler görüyoruz. Bu da en son bütün uyarılımıza rağmen katalog suçları dediğimiz bir çerçeve var, o çerçeve kapsamında kendilerini uyardık; gerekli karşılığı bulmadığımız için erişim engeli getirdik. Bu bahsedilen aksaklıkları kanunumuza uymayan tarafları giderip hassasiyetlerimizi yerine getirdikleri zaman erişim yasağını kaldırmış olacağız. Biz mutlaka bunu takip ediyoruz onlarla iletişim halindeyiz, söylediğimiz birçok şeyi yerine getirdiklerini söyleyebilirim ama bazen bu karşılık bulmayabiliyor; özellikle hem kanuni hukuki olarak koyduğumuz kurallar, hem de bazı toplumsal hassasiyetlerimizi dikkate almadıkları takdirde biz de gerekli müdahaleleri yapmak zorunda kalıyoruz. 

"EKSİKLİKLER GİDERİLDİĞİ AN..."

Bu konuda vatandaşımızın hissiyatını da doğru yönetmeye çalışıyoruz. Türkiye temsilcisi olan ilgili ile arkadaşlarımız görüşme halinde; net bir şekilde hassasiyetlerimiz belli, eksikler belli, o eksikleri giderdikleri an diyelim ki 1 saat sonra o engeli kaldırmış olacağız. Burası bağımsız bir ülke; kanunları kuralları var, herkesin de bu kanun ve kurallara uymasını istiyoruz net olarak" Hilal Baldemir