İklim değişikliği insanları göçe mi zorluyor? Dünya Meteoroloji Örgütü açıkladı

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) 2023 yılında etkisini daha fazla göstermeye başlayan iklim değişikliğinin insanları göçe zorladığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.08.2023 15:19
Haber Güncellenme Tarihi: 05.08.2023 15:19
https://www.yalovahayat.com/

Dünya genelinde yaşanan iklim değişikliği birçok sorunu da beraberinde getirmeye devam ediyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) İklim İzleme Başkanı Omar Baddour, son yıllarda dünya genelinde yaşanan iklim değişikliği kaynaklı aşırı doğa olayları, bunun etkileri ve sonuçları ile bu konudaki öngörülere ilişkin AA muhabirinin sorularını yazılı olarak yanıtladı.

"Aşırı sıcaklar ve yağışlar, insan sağlığına ve çevreye zarar veriyor"

Son dönemde yaşanan aşırı sıcaklar ve yağışların, kuzey yarım küreyi geniş çapta etkilediğini belirten Baddour, bunun insan sağlığına ve çevreye büyük zararlar verdiğini açıkladı.

Baddour temmuz ayının şimdiye kadar yaşanan en sıcak ay olacağını bildiklerini belirtirken karadaki yüksek sıcaklıkların yanı sıra Akdeniz, Kuzey Atlantik ve Meksika Körfezi'ndeki geniş alanlarda zararlı deniz ısı dalgalarına ve rekor deniz yüzeyi sıcaklıklarına tanık olunduğunu da dile getirdi.

Baddour, "Yakın dönemde şiddetli yağış ve sellere de tanık olduk. Örneğin, Pekin, kısa süre önce rekor derecede yağış aldı. İklim değişikliğiyle artan, El Nino gibi artık gelişmiş hava olayları tarafından tetiklenen daha aşırı ve büyük etkisi olan hava trendleri görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"İklim değişikliği, uzak bir gelecek tehdidi değil"

"İklim değişikliği, sadece uzak bir gelecek tehdidi değil, şimdi burada ve günlük hava durumumuzda vuku buluyor." Açıklamasını yapan Baddour konuşmasına şöyle devam etti:

"İklim değişikliği, birçok ülkenin karşı karşıya olduğu kalkınma sorunlarıyla doğrudan veya dolaylı bağlantılı. Yenilenebilir enerji, hava ve iklim hizmetlerine yatırım, çeşitli yönetim seviyelerinde yaygınlaştırılmalıdır. (İklim değişikliğiyle ilgili) Araştırma ve geliştirme, özellikle gelişmekte olan ülkelerde yetersiz bir şekilde finanse ediliyor ve bunun değişmesi gerekiyor çünkü iklim değişikliğine uyum için pratik ve uygulanabilir çözümleri yenilemenin ve finanse etmenin tek yolu bu."

Baddour, bireysel tüketim davranışlarında karbon ayak izini azaltarak daha yeşil ve daha az fosil bazlı iklim değişikliği konusunda sorumlu vatandaş olunması gerektiğine dikkati çekti.

HABER/Hilal Baldemir