Herkes o tarihi bekliyor! İndirim ve satış patlaması yaşanacak

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlar bayram alışverişi için mağazaların yolunu tutmaya başladı. Artan enflasyon ve döviz kurları nedeniyle giyim ve ayakkabı sektöründe zamların peş peşe gelmesi vatandaşın bütçesini olumsuz etkilerken bayram indiriminin ne zaman başlayacağı belli oldu.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2024 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2024 14:07

Yarın okulların kapanmasıyla birlikte yaz tatili resmen başlayacak ve Pazar günü idrak edilecek olan Kurban Bayram’ının birinci günü ile birlikte Babalar Günü de birlikte kutlanacak.

Hal böyle olunca hem babalar günü hediyesi hem bayram alışverişi hem de karne alışverişi aynı ana denk geldi. Vatandaşın cebini düşündüğü şu dönemde alışveriş için en uygun tarih merak edilirken sektör yetkililerinden açıklama geldi.

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), son günlerde online alışverişte ciddi bir hareketlilik gözlemlendiğinin görüldüğünü belirterek, mağazalardaki alışverişlerin ise arife günü olan 15 Haziran cumartesi günü zirve yapmasının beklendiğini dile getirdi.

BMD tarafından yapılan açıklamaya göre, perakende sektörü aynı tarihe denk düşen Kurban Bayramı, Babalar Günü, karne ve tatil alışverişi için hazırlıklarını tamamladı.

15 HAZİRAN'DA 50 MİLYAR LİRALIK KARTLI HARCAMA YAPILMASI BEKLENİYOR

Alışverişin zirveye çıkmasının beklendiği 15 Haziran'da ortalama 50 milyar liralık kartlı harcama yapılması öngörülüyor.

ALIŞVERİŞ HACMİ KURBAN BAYRAMI'NDA 120 MİLYAR LİRAYA ÇIKABİLİR

BMD Başkanı Sinan Öncel, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, nisan ayındaki üç günlük Ramazan Bayramı ve arife günü kartlarla 87 milyar lirası yurt içinde olmak üzere toplam 94,1 milyar liralık alışveriş harcaması yapıldığını belirterek, bu hacmin Haziran ayında arife günü ve Kurban Bayramı süresince 120 milyar lira düzeyine çıkabileceğini öngördüklerini ifade etti.

ÖZEL KAMPANYALAR HAZIRLANDI

Markaların Babalar Günü ile aynı tarihe denk gelen Kurban Bayramı ve okulların kapanması ile yaz tatilinin başlaması dolayısıyla özel kampanyalar hazırladığını kaydeden Öncel, şunları aktardı:

Son günlerde online satışlarda önemli bir hareketlilik gözlemliyoruz. Mağazalardaki alışverişin ise cumartesi günü zirve yapmasını bekliyoruz. Dini bayramlarda alışverişin yaklaşık yüzde 40'ı arife günü gerçekleşiyor. Dolayısıyla cumartesi günü kartlarla yaklaşık 50 milyar liralık alışverişin sürpriz olmayacağını düşünüyoruz. Ramazan Bayramı'nda kartlı harcamaların yüzde 20'si market, yüzde 14'ü hazır giyim, yüzde 11'i yemek, yüzde 10'u ise akaryakıt için gerçekleşmişti.

Kurban Bayramı'nda da yine benzer bir tablo bekliyoruz. Babalar Günü ve tatil dönemi olması nedeniyle hazır giyimin yanı sıra akaryakıt, ulaşım ve konaklama harcamalarında büyük oranlı artış bekliyoruz. BMD'nin anketine göre, mayıs ayında üye markalarımızın yaklaşık yarısının adet satışlarının nisana göre azaldığı görülüyor. Babalar Günü ile birleşen bayram ve tatil alışverişinin etkisiyle mayıstaki kaybı bu ay telafi edeceğimizi söyleyebiliriz.

Hilal Baldemir