Havalimanlarında yeni dönem başlıyor: Uçağa binmenin yasal kuralları olacak

Ulaştırma alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Özellikle havalimanlarını kapsayan önemli kararlar alındı. Yolcular, havalimanlarına ve hava araçlarına geçerken yanlarındaki eşyaları ile birlikte teknik cihazlarla ve gerekli görüldüğünde el ile aranacak. Yolcu kendisinin ve eşyasının elle aranmasına karşı çıktığı takdirde havaalanı ve hava aracına girişine izin verilmeyecek.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 10:47

Türkiye’de denizcilik ve havacılık ulaşımında yeni bir dönem başlıyor. Ulaştırma alanında düzenlemeleri içeren Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda onaylanarak yasalaştı.

HAVALİMANLARINDA YENİ KURALLAR

Kanunda yer alan maddelere göre, yolcular, havalimanlarına ve hava araçlarına girişleri esnasında yanlarındaki eşyaları ile birlikte teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile aranacak. Yolcu kendisinin ve eşyasının elle aranmasını kabul etmediği takdirde havaalanı ve hava aracına girmesine izin verilmeyecek.

ZORUNLU ÜST ARAMASI

Türk Sivil Havacılık Kanunu'nun Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu ve havacılık güvenliğine ilişkin hükmünde yapılması öngörülen düzenleme ile tüm yolcular, havacılık güvenliğinin ihlal edilmemesi suretiyle, havaalanlarına ve hava araçlarına ilerlerken yanlarındaki bagajları ile birlikte teknik cihazlarla ve gerektiğinde personel tarafından el ile kontrol edilecek ve üstü aranacak. 

Fakat teknik cihazlarla yapılan kontrollerin gerekli sonucu vermemesi durumunda, bahse konu yolcu kendisinin ve eşyasının elle aranmasını karşı çıkarsa bu durumda havaalanı ve hava aracına kabul edilmeyecek. Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası anlaşma hükümleri saklı olacak.

Havalimanında bulunan özel güvenlik görevlileri, havaalanı mülki idare amirinin yazılı emrine istinaden genel kolluk gözetiminde havacılık tesislerine ilk giriş esnasında, kişilerin üstünü, eşya, bagaj, kargo ve mallarını teknik cihazlarla ve gerektiğinde el ile kontrol edebilecek ve arayabilecek.

Yapılan arama neticesinde tespit edilen şüpheli eşya ve bagajlar açılabilecek ve taşınması yasaklı nesneler emanete alınabilecek. Bu konuda, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun adli aramaya ilişkin hükümleri saklı olacak.

Hilal Baldemir