Dünyanın gündemine oturan Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da İsrail’in hain saldırısı sonucu hayatını kaybetmesi sonrası İran, Kum kentinde bulunan Cemkeran Camisi'ne "İntikam Bayrağı" astı.
Üzerinde Arap alfabesiyle beyaz renkle “Hüseyin’in intikamı” yazan kırmızı bayrak, İran’da “intikam bayrağı” olarak biliniyor. İran Hükümeti son olarak, 2020 yılında ABD'nin düzenlediği suikast sonucu yaşamını yitiren Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ölüm yıldönümü nedeniyle ocak ayında caminin kubbesine İntikam Bayrağı asmıştı.
İsmail Haniye'nin öldürüldüğü haberini doğrulayan Hamas, "Korkakça bir eylem, cezasız kalmayacak" açıklamasını yaptı.
Suikastın ardından Orta Doğu başta olmak üzere dünyanın birçok yerinden tepkiler art arda geldi. Bunun yanı sıra ABD suikastta bir dâhili olmadığını belirtti.
Dün görevini teslim alan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, "İşgalci teröristleri pişman edeceğiz." İfadelerini kullanırken ülke genelinde 3 günlük yas ilan edildi.
İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikastın İran'da gerçekleşmesinden dolayı kendilerini sorumlu gördüklerini ve İsrail'den Haniye'nin intikamını almayı vazife kabul ettiklerini söyledi.
İran televizyonları, İntikam anlamına gelen kırmızı sancağın göndere çekilmesini devlet televizyonlarında canlı olarak yayınladı.
Sancak göndere çekilirken orada bulunan görevlilerin "İsrail'in yok edilmesi bizim görevimizdir" pankartı taşıması ise dikkatlerden kaçmadı.
Dünya basınında büyük yankı uyandıran bu adımın ardından İntikam Bayrağı’nın ne ifade ettiği merak konusu oldu. Kırmızı bayrak Şii inanışında haksız yere dökülen kan ve suikaste kurban giden bir kişi için intikam çağrısını sembolize ediyor.
Matem sürecinde asılan bu bayrak, haksızlığa uğratılma karşısında verilen simgesel bir tepki niteliği taşıyor.
Her yıl İran’da Muharrem ayında Kerbela şehitlerini anma ve yaslarını tutma adına bu bayrak camilerin kubbelerine asılıyor.
Hilal Baldemir