Haftalık 45 saat olan çalışma hayatına ilişkin yeni bir düzenleme kararı alan Türkiye Türk İş Kanunu’nda yapılacak değişim ile haftalık çalışma saatlerini 45 saatten 40 saate düşürmeyi planlıyor. Bu şekilde farklı meslek grupları arasındaki dengesizliklerin de giderilmesi amaçlanıyor.
Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; Türkiye’deki milyonlarca çalışanı ilgilendiren bu düzenlemede ücretlerden çalışma saatlerine, yıllık ve haftalık izinden esnek çalışmaya kadar birçok konuyla ilgili değişikliğe gidilecek. Düzenlemeyle bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma saatleri de düşürülmüş olacak. Bu yeni düzenleme ile fazla çalışma ücretleriyle ilgili katsayı farklılıkları gibi dağınıklıkların da giderilmesi hedefleniyor.
Mevcut durumda yürürlükte olan 1936 tarihli Türk İş Kanunu kapsamında haftalık çalışma saati 45, Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu'nda haftalık çalışma saatleri 48 saat olarak belirlenmiştir. Basın İş Kanunu'na tabii çalışanlar işe iade davaları açabiliyorken Deniz İş Kanunu'na tabii olanların ise böyle bir hakkı bulunmuyor. Farklı yasalarda yer alan bu farklı düzenlemeler düzenleme ile tek bir temel Türk İş Kanunu ile bütüncül bir yapıya kavuşturulacak. Düzenlemelerde yeni hak kategorileri de geliştirilecek.
Öte yandan; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan daha önce yaptığı açıklamada, "Sosyal Güvenlik Kurumunda sürdürülebilirliği güçlendirmek amacıyla sosyal güvenlik sisteminde kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik eden, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceleyen yaklaşımla esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştıracağız. Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamalarını, değişen iş gücü piyasası şartlarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine daha uyumlu hâle getireceğiz. Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı ücretle mücadelede veri analizine dayalı, risk odaklı denetim faaliyetlerini artırarak prim tabanını genişleteceğiz." şeklinde konuşmuştu.
Hilal Baldemir