Gazze’de ateşkes sona erdi! İsrail kan dökmeye devam ediyor

İsrail ve Hamas arasında 7 gündür devam eden ateşkes ve esir takası bugün itibariyle sona erdi. Ateşkes biter bitmez İsrail ordusu hava saldırılarına yeniden başladı. Bir süre daha devam etmesi beklenen ateşkes sona erince Gazze yenden cehenneme döndü.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2023 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2023 10:43

İsrail ve Hamas arasında 7 Ekim’de başlayan çatışmalar 24 Kasım’a kadar devam etti. Çatışmalarda binlerce sivil Gazzeli hayatını kaybederken 30 binden fazla kişi yaralandı ve 1 milyona aşkın insan yerinden edildi. 24 Kasım’da esir takası mutabakatıyla başlayan ateşkes 1 Aralık gecesine kadar devam etti. Ateşkesin sona ermesiyle İsrail ordusu Gazze’ye yeniden saldırmaya başladı.

İsrail ve Hamas, ateşkesin uzatılması için verilen süre dolmasına rağmen yeni bir anlaşma açıklamadı.

İsrail yeniden saldırıya geçti

Ateşkesin sona ermesiyle birlikte İsrail ordusu, sosyal medya hesabı üzerinden Gazze’ye yeniden hava saldırılarına başladığını duyurdu. Hamas'ın İsrail topraklarına ateş açarak ateşkesi ihlal ettiği belirtildi.

Filistin haber kanallarında İsrail'in yeniden Gazze'nin kuzeyini vurmaya başladığı bilgisi yer alıyor. Görgü tanıkları ise Gazze Şeridi'nin merkezinde bulunan İsrail tanklarının Nuseyrat ve Bureyc mülteci kamplarının yakınlarının bombaladığını aktarıyor.

İsrail ve Hamas arasına ABD’nin arabulucu olması ile 4 günlük ateşkes kararı verilmişti fakat ardından Katar’ın arabuluculuk yapması ile ateşkes 7 gün uzadı ve esir takası mutabakatı devam etti. 24 Kasım’da başlayan anlaşma 1 Aralık itibariyle sona erdi.

İsrail ile Hamas arasında varılan esir takası mutabakatı çerçevesinde şu ana kadar Gazze Şeridi'nden 81 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de 240 Filistinli esir serbest bırakıldı.

Hilal Baldemir