Fatura düzenlemeyenler dikkat! Bu cezalar başınızı ağrıtabilir

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kayıt dışılıkla mücadele kapsamında yeni vergi ve düzenlemeler yürürlüğe girmeye devam ediyor. Bu kapsamda ticari işlemlerde fatura düzenlenmediğinde kesilecek cezalara ilişkin usul ve esaslar netleşti. Fatura düzenlemeyenlere 10 bin lira ceza verilecekken suç tekrarladığında ceza miktarı 100 bin liraya kadar çıkacak.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2024 12:54
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2024 12:54

Mehmet Şimşek başkanlığında bir araya gelen ekonomi kurmayları kayıt dışılıkla mücadele etmek için yeni düzenlemeler getirdi. Yürürlüğe giren son kanuna göre ticari işlemlerde fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmemesi ya da farklı mahiyetteki belgelerin düzenlenmesi durumunda verilecek cezalara ilişkin usul ve esasları belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Vergi Usul Kanunu'nda belirtilen fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin 1 takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcıya ve satıcıya her bir tespit için artırımlı olacak şekilde vergi cezası uygulanacak.

FATURA DÜZENLEMEYENLERE EN AZ 10 BİN LİRA CEZA

Örnek verilecek olursa, fatura düzenlememede asgari ceza tutarı birinci tespitte 10 bin lira olurken, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, dördüncü tespitte 40 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira, altıncı ve sonraki tespitlerde ise bu tutar 100 bin liraya kadar çıkacak.

FATURA DÜZENLEMEMENİN CEZASI

Birinci tespitte 10 bin lira

İkinci tespitte 20 bin lira

Üçüncü tespitte 30 bin lira

Dördüncü tespitte 40 bin lira

Beşinci tespitte 50 bin lira

Altıncı ve sonraki tespitlerde 100 bin lira

Öte yandan kanun kapsamında belge düzenleme yükümlülüğü bulunanların bu yükümlülüklerini yerine getirmemeleri ve alıcı tarafından da vergi dairesinin bilgisine girmeden en geç 5 iş günü içerisinde bu durumun vergi dairesine iletilmesi durumunda alıcıya bir ceza kesilmeyecek.

Hilal Baldemir