Son dönemlerde piyasalarda en çok şikâyet edilen konulardan biri de fahiş fiyatlar ve stokçuluk. Enflasyonun artması ve döviz kurlarındaki dalgalanma etiketlere yansırken bazı fırsatçılar ise bu artışları fahiş boyutlarda uyguluyor.
Bakanlık tarafından üzerinde uzun zamandır çalışılan ve uygulandığında fahiş fiyat uygulamalarını engelleyerek enflasyonun düşmesine katkı sağlayacak 24 maddelik ticaret kanunu resmileşti.
Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlandı.
Yapılan değişiklik ile üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamasına dair hükme aykırı hareket edenlere, her bir aykırılık için 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
Piyasada darlık yaratıcı, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozmaya yönelik faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerde bulunulamayacağı hükmüne aykırı hareket eden kişilere ve işletmelere her bir aykırılık için 1 milyon liradan 12 milyon liraya kadar varan ceza verilebilecek.
Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle, üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamasına dair hükme aykırı hareket edenlere, her bir aykırılık için 100 bin liradan başlayarak 1 milyon liraya kadar varan idari para cezası uygulanmasına karar verildi.
Üretici, tedarikçi ve perakende işletmeler tarafından piyasada darlık oluşturacak, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozacak faaliyetler ile tüketicinin mallara ulaşmasını engelleyecek şekilde faaliyetlerde bulunulamayacağı hükmüne aykırı hareket eden işletmeler ve satıcılar her bir aykırılık için 1 milyon liradan başlayarak 12 milyon liraya kadar ceza ödemekle yükümlü olacak.
Ticaret Bakanlığı, yen kanun ile birlikte bu hükme bir takvim yılı içinde en az 3 kez aykırı hareket ederek idari para cezası uygulanan üretici, tedarikçi ve perakende işletmelerin iş yerlerini 6 güne kadar kapatmaya yetkili olacak.
Bir diğer değişiklik ise yıllık toplam ceza miktarlarına ilişkin yapıldı. Buna göre, idari para cezalarının bir takvim yılına ilişkin toplam tutarı; işletmenin küçük ölçekli olması durumunda 20 milyon liradan, orta ölçekli olması durumunda 200 milyon liradan, büyük ölçekli olması durumunda 1 milyar liradan fazla olamayacak.
Hilal Baldemir