Erdoğan’ın Kıbrıs açıklaması Yunanistan’da krize neden oldu! İşte Yunanistan ile ipleri koparacak açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam Ankara'da 4. Kolordu Komutanlığı'nda iftar nedeniyle askerlerle bir araya geldi. İftar programında konuşan Erdoğan'ın Kıbrıs ile ilgili yaptığı açıklamalar Yunanistan'ı ayağa kaldırdı. Yunan siyasetçiler hükümeti tepkiye çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2024 12:49
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2024 12:49

Son aylarda Yunanistan ile iyileşme sürecinde olan Türkiye karşılıklı atılan diplomatik adımların ardından ilişkileri düzeltme yolunda ilerliyordu. Fakat dün akşam Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Türkiye ve Yunanistan arasında ipler yeniden gerildi.

Dün akşam Ankara'da 4. Kolordu Komutanlığı'nda askerlerle iftar programında bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Kıbrıs’ta belki de güneye yüklenmiş olsaydık, artık güney-kuzey diye bir şey kalmaz, Kıbrıs tamamen bizim olurdu" sözleri Yunanistan'da büyük tepki çekti.

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi SYRIZA, Erdoğan'ın sözlerine büyük tepki gösterdi. SYRIZA, Yunan hükümetine çağrıda bulunarak Erdoğan'ın sözlerine hızlı bir şekilde resmi bir tepki gösterilmesi talebinde bulundu. SYRIZA, Erdoğan'ın sözlerini kınarken ayrıca bir açıklama yayınladı.

"Gerekli diplomatik yanıt verilmeli"

SYRIZA tarafından yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vicdansız açıklamaları, Kiriakos Miçotakis hükümetinin kayıtsızca ısrar ettiği Türk-Yunan ilişkilerindeki 'olumlu iklimi' açıkça baltalamaktadır. Atina Deklarasyonu'nun imzalanmasından sadece üç ay sonra, Türkiye bir kez daha deklarasyonun ruhunu ihlal etmektedir" denildi.

Yunan muhalefet partisi, "Hükümet bu tür kabul edilemez ve kışkırtıcı açıklamaların Yunan-Türk ve Avrupa-Türk ilişkilerine zarar verdiğini açıkça ortaya koyacak gerekli diplomatik eylemlerle yanıt vermeli" açıklamasını yaptı. SYRIZA, Miçotakis hükümetini şeffaf olmayan bir dış politika izlemekle suçladı.

Hilal Baldemir