Erdoğan’dan Kabine Toplantısı sonrası çarpıcı açıklamalar

Dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen ve yaklaşık 4 saat süren Kabine Toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çarpıcı açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Yıllık enflasyonun yükselmesi, hayat pahalılığı ile mücadelemizi daha sıkı yapmamızı gerektiriyor. Bu uzun ve sabır isteyen süreçtir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 06.09.2023 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 06.09.2023 10:42
https://www.yalovahayat.com/

Dün 15.10 başlayan ve 4 saat süren Kabine Toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kameralar karşısına geçti. Toplantının ana başlıklarında Soçi ziyareti ve Tahıl Koridoru Girişimi yer alırken aynı zamanda AK Parti’nin seçim sürecinde verdiği vaatler kapsamında bulunan gençlere ilk teknolojik eşya alımında vergi muafiyetinin detayları ele alındı. 

İlginizi çekebilir / Gözler kabine toplantısında

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şu ifadelerle başladı, “Adli yıl açılış töreninde ülkemizin adalet sisteminde bugüne kadar yaptığımız katkıları hatırlatırken yeni Anayasa çağrımızı tekrarladık. Yeni adli yılda tüm vatandaşlarımızın adalete erişimini kolaylaştırmaya devam edeceğiz.

*Türkiye’yi darbe anayasasından kurtarıp, demokrasimize yakışır sivil anayasaya buluşturma çabasını ittifak ortaklarımızla istişare içinde başlatacağız.”

Soçi ziyareti hakkında konuşan Cumhurbaşkanı, “Soçi’de sayın Putin’le oldukça kapsamlı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Tahıl koridoru başta olmak üzere pek çok insani gündemin masada olduğu dönemde bu görüşmenin kıymetini tüm dünya tarafından takdir edildiğine inanıyorum. Yarın ekonomide önümüzdeki dönemin yol haritasını teşkil eden orta vadeli programın tanıtımını yapacağız.” ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2023 yılının ikimci çeyreğindeki büyüme rakamlarını açıkladı buna göre, ilk çeyrekte yüzde 3,9 ikinci çeyreği yüzde 3,8 ile tamamladı. Böylece Türkiye ikinci çeyrekte OECD ülkeleri arasında Kosta Rika’nın ardından en yüksek oranda büyüyen ikinci devlet olmayı başardı.

Konuşmasının devamında Erdoğan, “Orta yüksek ve yüksek teknoloji ürün ihracatımızın toplam ihracat içindeki payının yüzde 40’ı geçmesi bir diğer sevindirici haberdir. Yaşadığımız deprem felaketi ve küresel ticarette yaşanılan küçülmeye rağmen elde ettiğimiz büyüme başarısı istihdam ve üretimin korumasını sağlamıştır.” ifadelerine yer verdi. 

Hayat Pahalılığı

Erdoğan’ın yaptığı açıklama şu şekildeydi: “Ülkemizde hayat pahalılığın gerekçelerine baktığımızda hammadde, nakliyat, enerji, işçilik, kira gibi unsurların öne çıktığını görüyoruz. Döviz kurundaki ve enflasyondaki yükseliş de fiyatları doğrudan etkiliyor.

Çalışanların ücretlerine yapılan her artış daha para insanların cebine girmeden kat be kat fazlasıyla her ürüne, hizmete yansıtılıyor. Petrol fiyatlarında her artış etiketlere aktarılırken düşüşler görmezden geliniyor.

Aynı ürün ve hizmetin farklı yerlerde makasın çok açıldığı durumlar var. Kur ve enflasyondaki artış oranların ötesinde bir fiyatlama güdüsüyle karşı karşıyayız. Bu da karşımızdaki sorunun ekonomik değil psikolojik olduğuna işaret ediyor.

Devlet olarak bir yandan hayat pahalılığını körükleyen psikolojik faktörler ve bu durumu fiyatlara yansıtanlarla mücadele ediyor bir yandan da enflasyonu düşürecek politikaları kararlılıkla yürütüyoruz.”

Telefon ve Kredi Açıklaması

Seçim döneminde verilen vaatler arasında bulunan tek seferlik elektronik alet almak isteyen öğrencilerden vergi alınmaması konusu ve yeni evlenecek çiftlere faizsiz kredi verilmesi konusuna ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı, “Milletimize meydanlarda verdiğimiz sözleri, ülkemizin ve küresel ekonominin şartlarını da göz önünde bulundurarak hayata geçiriyoruz. Yüksek öğretimde olan öğrencilerimize taahhüdümüz olan konuyu değerlendirdik.

Nihai çalışmaya göre bir sonraki toplantımızda her iki konuyla ilgili detayları gençlerimizle paylaşacağız. Evlenecek gençlerimize kredi meselesi yakın takibimizdedir.” ifadelerini kullandı.