Emeklilere yapılacak zamda son dokunuş Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan!

En düşük emekli aylığının tepkilerden sonra yenilenmesine ilişkin çalışmalarda son adıma gelinirken emekli maaşında son dokunuşu Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak. Bu hafta gerçekleşmesi beklenen kabine toplantısında hazırlanan çalışma Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak ve son karar Erdoğan tarafından verilecek. Zam oranının refah payı ile birlikte yüzde 44-45 oranında olması bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2024 11:47
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2024 11:47

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine enflasyon rakamlarına göre yapılan yüzde 37,56 oranında zammın kabul edilmemesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla zam oranında iyileştirilme yapılmasına karar verildi. Buna göre başlatılan çalışmalarda sona yaklaşıldı. Hazırlanan teklifin bu hafta yapılacak olan kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulması bekleniyor.

Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunum yapacak.

Belirlenecek olan yeni zam oranının refah payıyla birlikte yüzde 44-45 seviyelerinde gerçekleşeceği tahminleri ön plana çıkıyor. Mevcut durumda 7 bin 500 lira olarak verilen en düşük emekli aylığında kök aylık ve bu tutar üzerine düzenleme konusunda da farklı seçenekler içeren tabloların hazırlandığı aktarıldı. En düşük emekli aylığının artırılmasına yönelik farklı senaryoların da yer aldığı çalışma, Kabine toplantısında masaya yatırılacak ve son karar verilecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Işıkhan ve Şimşek Emekli Sandığı emeklileri ile SSK, Bağ-Kur emeklileri arasında oluşan 11.68 puanlık zam farkının refah payı ile telafi edilmesi konusunda alternatifleri bu sunumda anlatacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın her iki bakanlığın hazırladığı tekliflerin farklı yüzdelik oranlarını son dokunuşla karara bağlaması bekleniyor. Cevdet Yılmaz'ın belirttiği 2024 yılı zam oranlarındaki eşitleme refah payının düzenlenmesiyle gerçekleşebilir.

SSK emeklileri 17-26 Ocak, Bağ-Kur emeklileri ise maaşlarını 25-28 Ocak arasında alacak. Zam oranı ile ilgili yasal düzenlemenin 17 Ocak tarihine kadar yetişmesi mümkün görünmüyor. Bu nedenle düzenleme sonrası aradaki farkın refah payı fark olarak hesaplara yatırılması bekleniyor.

Hilal Baldemir