E-devlet üzerinden kira sözleşmesi dönemi başladı! İşte yapılması gerekenler

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulamaya konan e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi hazırlama hizmeti 4 Kasım itibarıyla kullanıcıların hizmetine açıldı. Bakan Mehmet Şimşek, söz konusu yeniliği sosyal medya hesabından duyurarak, 'Kira sözleşmeleri artık e-Devlet üzerinden hızlı, kolay ve güvenilir şekilde hazırlanabiliyor. Milletimize hayırlı olsun!' ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 06.11.2024 12:10
Haber Güncellenme Tarihi: 06.11.2024 12:10

Kiracı ve mülk sahibi arasında yaşanan tartışmalara nokta koymak için yapılan yeniliklerden biri de e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi hazırlama uygulaması.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bu hizmetin ilk aşaması, 18 yaşını doldurmuş e-Devlet kullanıcılarının kullanımına dün itibariyle sunulmuş durumda. İlk aşamada, taşınmaz sahibi gerçek kişiler, e-Devlet Kapısı üzerinden 'Kira Sözleşmesi İşlemleri' bölümünü kullanarak sözleşmelerini oluşturabiliyor.

Kiracılar ise hazırlanan bu sözleşmeleri yine e-Devlet üzerinden onaylayarak kiralama süreci tamamlıyor. Ayrıca, sahipliği 10 hissedara kadar olan taşınmazlar da yine bu sistem üzerinden kiraya verilebiliyor.

KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL YAPILIYOR?

E-devlet üzerinden kira sözleşmesi yaparken ilk aşama, yalnızca taşınmaz sahibi ile kiracıyı kapsarken, ilerleyen dönemlerde hizmetin kapsamı genişleyerek değişecek. Yıl sonunda başlayacak ikinci aşamada, emlak danışmanları ve yetkilendirilmiş kişiler de sözleşme hazırlama ve tarafların onayına sunma görevini üstlenecek.

Kira sözleşmelerinin dijital ortamda hazırlanmasının avantajı ise, her sözleşme için "barkodlu belge" ve zaman damgası içeren doğrulama işlemlerinin yapılabilmesidir. Bu şekilde, e-Devlet Kapısı üzerinden oluşturulan sözleşmelerin geçerliliği ve doğruluğu kolayca kontrol edilebilecek. Taraflar arasında oluşabilecek bir sorunda bu sözleşmeler ispat kabul edilecek.

VERİ TOPLAMA VE UYUŞMAZLIK ÇÖZÜMÜ

Bu yeni düzenleme, son dönemlerde mahkemelerin en çok karşı karşıya kaldığı sorun olan vatandaşların kira sözleşmeleriyle ilgili yaşadığı uyuşmazlıkları çözme amacıyla hayata geçirildi. Ayrıca, oluşturulan sözleşmeler sayesinde Türkiye Gayrimenkul Değer Haritası'na yönelik veri toplama süreci de hızlandırılacak ve daha güvenilir olacak. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bu uygulamanın hem vatandaşlar hem de kurumlar için büyük kolaylık sağlayacağını belirtti.

Yeni sistem, kira sözleşmelerinin hızlı, güvenilir ve kolay bir şekilde yapılmasına olanak sağlarken, aynı zamanda bürokratik yükü azaltarak verilerin dijital ortamda daha etkin bir şekilde toplanmasına olanak tanıyacak.

Hilal Baldemir