Dünyanın en tehlikeli 10 ülkesi açıklandı! O ülkeler herkesi şaşırttı!

Ülkelerin ve bölgelerin göreli barışçıl konumunu ölçen bir girişim olarak hareket eden ve bu şekilde araştırmalar yapan Küresel Barış Endeksi kapsamında hazırlanan 2023 yılı raporuna göre, dünyanın en tehlikeli olduğu belirlenen ülkeleri sıralandı. Avrupa'nın 'en barışçıl bölge' olduğu iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2023 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2023 11:49

Küresel Barış Endeksi yayımladığı yeni rapor ile dünyanın "en tehlikeli" ve "en barışçıl" ülkeleri araştırmasını paylaştı. Bu çalışma, Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından ortaya konan yıllık Küresel Barış Endeksi (GPI) kapsamında yürütüldü.

Küresel barış düzeyi geriledi

2023 yılına dair yapılan araştırma, küresel barış düzeyinin önceki yıla göre ortalama yüzde 0,42 oranında kötüleştiğini gösteriyor.

Öte yandan Afganistan, üst üste sekizinci kez dünyanın en az barışçıl ülkesi seçilirken, onu; Yemen, Suriye, Güney Sudan ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti takip etti.

Ukrayna şaşırttı!

Ukrayna’da 1 yılı aşkın süredir devam eden savaş durumunun bu ülkenin en büyük, Rusya'nın ise beşinci en büyük bozulmanın yaşandığı ülke olduğu kaydedildi.

Bu oranlara rağmen Avrupa’nın yine dünyanın ‘en barışçıl bölgesi’ olduğu savunuldu ve 10 ülkeden 7’si Avrupa’dan seçildi.

2023'te dünyanın en tehlikeli ülkeleri

1- Afganistan

2- Yemen

3- Suriye

4- Güney Sudan

5- Kongo Demokratik Cumhuriyeti

6- Rusya

7- Ukrayna

8- Somali

9- Sudan

10- Irak

2023'te dünyanın en barışçıl ülkeleri

1- İzlanda

2- Danimarka

3- İrlanda

4- Yeni Zelanda

5- Avusturya

6- Singapur

7- Portekiz

8- Slovenya

9- Japonya

10- İsviçre

Öte yandan Gazze’de soykırım yapmaya devam eden İsrail de en hızlı bozulma yaşayan ülkelerden biri oldu. Haiti, Mali ve İsrail, bozulmanın en yoğun olduğu diğer ülkeler arasındaki yerini aldı. İzlanda ise yeniden dünyanın en barışçıl ülkesi olmayı sürdürdü.

Rapora göre süper güç ABD, barışçıllık ölçeğinde yeniden "düşük" olarak değerlendirildi ve 2022’de olduğu gibi yine listede 131'inci sırada bulundu.

Hilal Baldemir