DSÖ dünya çapında acil durum ilan etti: Maymun çiçeği virüsü hızla yayılıyor!

Covid-19 pandemisinin dünya üzerindeki olumsuz etkileri henüz devam ederken bu kez farklı bir virüs dünya çapında yayılmaya başladı. Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve büyük bir hızla yayılan maymun çiçeği virüsüyle ilgili Dünya Sağlık Örgütü uluslararası acil durum ilan ettiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 15.08.2024 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 15.08.2024 12:37

Dünya, hızla yayılan maymun çiçeği virüsü ile alarma geçti. Kongo Cumhuriyeti’nin ardından birçok ülkede görülen vakalar Dünya Sağlık Örgütü’nü (DSÖ) acil duruma geçirdi. 

Kıta genelinde "halk sağlığı acil durumu" ilan edilmesinin ardından Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) dünya kamuoyuna yeni bir açıklama geldi. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Maymun çiçeği virüsünün (Mpox) Afrika ve diğer bölgelerde daha fazla uluslararası yayılma potansiyeli taşıması ihtimali karşısında DSÖ tarafından düzenlenen Acil Durum Komitesi toplantısının ardından değerlendirmelerde bulundu.

"VAKA SAYISI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTTI"

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde M çiçeği virüsüyle ilgili vakaların 10 yıldan uzun süredir bildirildiğine dikkat çeken Ghebreyesus, her yıl bildirilen vaka sayısında istikrarlı bir şekilde artış yaşandığını kaydetti.

Ghebreyesus, "Geçtiğimiz yıl bildirilen vaka sayısı önemli ölçüde arttı. Bu yıl şu ana kadar bildirilen vaka sayısı 14 binden fazla. Hastalıkla ilgili 524 ölüm yaşandı ve geçen yılın toplamını çoktan aştı." dedi.

DÜNYA GENELİNDE ACİL DURUM KARARI

Önceki hafta Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Afrika'daki diğer ülkelerde M çiçeği vakalarında yaşanan artışı değerlendirmek için Uluslararası Sağlık Tüzüğü kapsamında bir Acil Durum Komitesi toplayacağını duyurduğunu hatırlatan Ghebreyesus, "DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (M çiçeği virüsüyle ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim." dedi.

Ghebreyesus, komitenin tavsiyesinin, Afrika Birliği'nin dün Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etmesiyle uyumlu olduğunu da belirtti.

HEM HAYVANLAR HEM İNSANLAR TARAFINDAN BULAŞIYOR

DSÖ tarafından yapılan açıklamanın ardından kısa sürede küresel kamuoyunda yayılan haber büyük endişe uyandırırken virüsün ne şekilde ve kimlerden bulaştığı da merak konusu oldu.

Yapılan açıklamaya göre M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor.

Virüsün yol açtığı vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER

Dünya Sağlık Örgütü M çiçeği virüsünün belirtilerine ilişkin şu detayları paylaştı:

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte suçiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi henüz bulunmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirdi.

Hilal Baldemir