DSÖ’den infial yaratacak açıklama: Covid-19 yaşam süresini kısalttı

Dünya genelinde milyonlarca kişinin ölümüne neden olan koronavirüs pandemisi sonrası birçok çarpıcı araştırma sonucu ortaya çıkıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde beklenen yaşam süresinin yaklaşık 2 yıl azaldığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2024 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 25.05.2024 13:55

Bütün dünyanın yaklaşık 3 yıl boyunca mücadele ettiği ve son belirlemelere göre dünya genelinde 5 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan Covid-19 salgını insanlık üzerinde ciddi ve kalıcı etkilerine devam ediyor.

Son olarak yapılan araştırma sonucu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Covid-19 salgını nedeniyle dünya genelinde beklenen yaşam süresinin yaklaşık 2 yıl kısaldığını duyurdu. DSÖ'nün resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, Covid-19 salgınının dünya genelindeki ortalama yaşam süresinde meydana gelen iyileşmeleri ve olumlu ilerlemeleri tersine çevirdiği aktarıldı.

DSÖ, 2019-2021 yılları arasında dünyayı etkisi altına alan ve milyonlarca kişinin ölümüne neden olan Covid-19 salgını nedeniyle beklenen yaşam süresinin 1,8 yıl azalarak ortalama 71,4 yıla düştüğünü bildirdi.

"10 YILLIK BİR KAZANIMI TERSİNE ÇEVİRDİ"

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Covid-19 salgını sadece 2 yıl içinde, beklenen yaşam süresinde 10 yıllık bir kazanımı tersine çevirdi." ifadelerini kullandı. Ghebreyesus, gelecekteki nesillerinin varlığını ve sağlığını korumak amacıyla ülkelerin küresel bir salgın anlaşması üzerinde uzlaşmaları gerektiğini vurguladı.

SALGINDAN EN ÇOK ONLAR ETKİLENDİ

DSÖ'nün "Dünya Sağlık İstatistikleri 2024" raporunda yer alan bilgilere göre, Amerika kıtası ve Güneydoğu Asya ülkeleri Covid-19 salgınından en çok etkilenen bölgeler oldu. Raporda, Covid-19'un 2020 ve 2021 yıllarında Amerika kıtasında en sık rastlanan ve en çok ölüme yol açan sebep olduğu belirtildi. Bununla birlikte, Batı Pasifik ülkelerinin Covid-19 salgınının ilk iki yılında virüsten asgari düzeyde etkilendiği belirtildi.

Hilal Baldemir