DSÖ açıkladı tarihte bir ilk: Kuş gribinden bir insan öldü

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de de yayılan ve büyük endişe ve korkuya neden olan kuş gribi son dönemlerde dünyanın birçok yerinde yeniden ortaya çıkarak yayılmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün korktuğu senaryo gerçekleşti ve kuş gribinden ilk kez bir insan öldü.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2024 10:46
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2024 10:46

Uluslararası pandemiye neden olan ve milyonlarca insanın ölümüne yol açan corona virüsü salgınının etkilerini halen tüm dünyanın üzerinde devam ederken yeni bir salgın paniği yaşanıyor... 

Kuş gribi uzun yıllardır dünyanın birçok yerinde görülen ve zaman zaman etkisini yitirip daha sonra bir anda ortaya çıkarak endişe yaratıyordu. Son dönemlerde de yeniden etkisini göstermeye başlayan kuş gribi DSÖ’nün radarındaydı.

Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada, daha önce kuş gribine yakalanan ve sağlık sorunları yaşayan bir kişinin Nisan ayında Meksika'da öldüğünü ve virüsün bu kişiye bulaşma şeklinin ve kaynağının bilinmediğini duyurdu.

DSÖ, açıklamasında kuş gribi virüsünün genel nüfusa yönelik mevcut riskinin düşük olduğunu belirtirken yaşamını yitiren kişinin ise 59 yaşında olduğunu açıkladı.

Meksika vatandaşı olduğu belirtilen kişinin Meksiko'da hastaneye kaldırıldığı ve ateş, nefes darlığı, ishal, mide bulantısı ve genel rahatsızlık geliştirdikten sonra 24 Nisan'da öldüğü belirtildi.

DSÖ DUYURDU: İLK İNSAN VAKASI

DSÖ'den yapılan açıklamada, “Bu vakada virüse maruz kalınan kaynak şu anda bilinmemekle birlikte, Meksika'daki kümes hayvanlarında A(H5N2) virüsleri bildirilmiştir” denildi.

DSÖ'ye göre bu vaka, küresel çapta influenza A(H5N2) virüsü ile enfekte olduğu laboratuvarca doğrulanmış olan ilk insan vakası olarak kayıtlara geçti. Bu vaka tarihte görülmüş ilk insan vakası.

Meksika Sağlık Bakanlığı henüz enfeksiyonun bulaştığı kaynağın tespit edilemediğini belirtirken yaşamını yitiren adamın kronik rahatsızlıkları olduğunu ve ölmeden önce kronik böbrek hastalığı ve tip 2 diyabeti olduğunu da açıkladı.

Hilal Baldemir