Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim kapatıldı! Bazı bölümlerde kontenjan düşürüldü

YKS sınavının gerçekleşmesinin ardından sınav sonuçlarını bekleyen adaylara YÖK’ten yeni bir açıklama yapıldı. Üniversite tercihleri başlamadan önce yeni kararlar alan Yüksek Öğretim Kurulu bu kararları kamuoyu ile paylaştı. YÖK Başkanı Erol Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının tamamen kapatıldığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2024 14:08
Haber Güncellenme Tarihi: 10.07.2024 14:08

Milyonlarca adayın üniversitelere girmek için sınav sonucunu beklediği şu günlerde Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar tarafından yeni bir açıklama yapıldı. Özvar, devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kaldırıldığını duyurdu. Vakıf üniversitelerinin de gelecek yıl programlarını bu karara yönelik yapmaları istendi.

Geçtiğimiz yıl yaklaşık 80 bin öğrenci ikinci öğretim programlarına yerleşmişti. İkinci öğretim programları hem puanları daha düşük olduğu için tercih edilirken hem de çalışan öğrencilerin örgün öğretime devam etmek için tercih ettiği bir seçenekti.

'259'uncu Üniversitelerarası Kurul Toplantısı' Yükseköğretim Kurulu'nda gerçekleştirildi. YÖK Başkanı Erol Özvar, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, gelecek eğitim-öğretim dönemi için belirledikleri vizyonun önemli ana başlıklarından birini de istihdama duyarlılığın oluşturduğunu belirterek şunları söyledi:

- İstihdamla bağı azalan programların kontenjanlarını kademeli olarak azaltıyoruz. Yükseköğretim Yürütme Kurulunca alınan karar doğrultusunda, gelecek akademik yıldan itibaren Çocuk Gelişimi, Felsefe, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili Edebiyatı açık öğretim programlarına 'ikinci üniversite' kapsamında sadece 35 yaş üstündeki öğrenciler kayıt yaptırabilecek.

- Başta öğretmenlik mesleği olmak üzere ülkemizin istihdam dengesini yakından gözeterek bu kararları alıyoruz. Nitekim farklı ön lisans ve lisans programlarında öğrenim gören öğrencimizin öğretmenliğe geçiş fırsatı yakalamak adına 35 yaş sınırı getirdiğimiz programlara ‘ikinci üniversite’ kapsamında yoğun bir şekilde yöneldikleri görülmektedir. Aldığımız karar bu durumu kontrol altına almayı ve sürdürülebilirliği sağlamayı amaçlamaktadır. 

BAZI PROGRAMLARDA KONTENJAN DÜŞÜRÜLDÜ

- Bir taraftan istihdam odaklı yeni programlarla üniversitelerimize ilave kontenjanlar verilirken diğer taraftan da mimarlık, eczacılık, psikoloji, beslenme-diyetetik ve temel bilimlere özgü bazı programlardaki eğitim-öğretim kalitesini yükseltmek amacıyla piyasa beklentilerinin üzerinde mezuniyete yol açan kontenjanlarda ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda yeni düzenlemeler yapılmış ve öğretim elemanları sayısı, derslik ve benzeri kapasite dikkate alınarak düşürülme yoluna gidilmiştir.

- Bu dönem üniversitelerimizdeki program kalitesini artırmaya yönelik belki de en önemli çalışmamız devlet üniversitelerimizdeki ikinci öğretim programlarının kapatılması olmuştur. Vakıf üniversitelerinde, devlette olduğu gibi, ikinci öğretim programları yerine istihdama duyarlı ve geleceğin mesleklerine uygun programlara dönüştürülmesi temin edilecektir. Vakıf üniversitelerimizin de gelecek yıla yönelik planlamalarını buna göre yapmalarını bekliyoruz.

Devlet üniversitelerine gösterdikleri kolaylıkları ve avantajları vakıf üniversitelerine de göstermeye devam edeceklerini vurgulayan Özvar, "Adalet programında yaptığımız benzer uygulamaları burada da yapacağız. Bu bakımdan herhangi bir kayıp olmayacağını özellikle belirtmek isterim" şeklinde konuştu.

Hilal Baldemir